Svetoznáme nápoje tvorila fantázia a náhoda
Niekto musí namaľovať nenapodobiteľný obraz, niekto v árii vyspieva trojčiarkované cé, niekto si láme hlavu nad originálnym vynálezom. Iný iba čosi ponalieva do pohára a už sa jeho meno ocitne na labužníckom chodníku slávy.
Vraj sa volala Betsy Flannaganová a bývala v americkom Elmforde. Počas vojny za nezávislosť sa u nej stretávali veselí dôstojníci. Raz večer im naservírovala nápoje, ktoré ozdobila kohútími pierkami. Jeden z francúzskych poručíkov vraj zvolal: „Vive le coq´s tail!“ Odvtedy „žije“ koktail – kohútí chvost.
AUTORKY I AUTORI
Na chodníku koktailovej slávy je aj Margarita Samesová z Acapulka. V roku 1948 táto extrovertná Američanka zmiešala pomarančové Cointreau s tequilou a citrónovou šťavou a nápoj ponúkla hosťom, medzi ktorými nechýbala Eleonor Rooseveltová a John Wayne. Koktail okamžite nazvali podľa autorky. V roku 1968 chcel kalifornský surfista Harvey priateľom dopriať obľúbený Screwdriver (skrutkovač) z vodky a pomarančového džúsu. Tentoraz tam však ešte strekol aj dve tretiny likéru Galliano. Chutilo to tak lahodne, až v euforickej opitosti plieskal surfovacou doskou o steny. Tak vznikol Harvey Wallbanger – búchač stien, podávaný ako highball s ľadom.Lady Randolph Churchillová si koktailovú nesmrteľnosť zabezpečila zmiešaním bourbonu, červeného vermútu a horkého likéru Angostura na počesť novozvoleného guvernéra. Miesto vzniku – klub Manhattan – sa stalo názvom koktailu.Barman Victor J. Bergeron sa do koktailových dejín vpísal nápojom Mai Tai z hnedého rumu, apricot brandy, citrónovej a pomarančovej šťavy. Ponúkol ho tahitským priateľom Carriemu a Hamovi a jeden z nich zvolal: „Mai Tai – Roa Ae.“ Čiže „absolútne najlepší“.