Keď chceli vyrábať keramiku, museli začať piecť perníky a zdobiť kraslice
Andrej Kulla a jeho manželka Katarína, majitelia bratislavského Záhradného centra Kulla, začali podnikať ešte za socializmu. Ich kamarát navrhoval kvetináče a oni sa snažili presadiť ich výrobu. Po nežnej revolúcii chceli celý proces manažovať, kvetináče vyrábať i predávať.
Na rozbehnutie výroby však potrebovali kapitál. Začali preto piecť perníky a predávať ich v bratislavskej tržnici. „To bola jediná činnosť, na ktorú nebolo treba veľa peňazí. V myšlienkach sme však stále smerovali ku keramike,“ hovorí Katarína Kullová. Výroba perníkov sa postupne rozrastala. Nakoniec mali Kullovci malú manufaktúru. Cesto na perníky miesili a vykrajovať, piecť i zdobiť im pomáhali brigádničky. Keďže do cesta boli potrebné vajíčka, tie vyfukovali, ozdobovali a predávali.
Firma v obývačke
Začínali v malom a ich prvá firma mala sídlo i sklad v obývačke. „Chodili k nám zákazníci, účtovníčka sedela za jedálenským stolom a skladník za klavírom,“ spomína K. Kullová.