Všetko zvláštne je pri miešaní nápojov obvyklé
Džúsy z exotických druhov ovocia, likéry tých najrozličnejších farieb, liehoviny s macerovanými bylinkami, med, jogurt, vajcia, ba dokonca aj šťava z mušieľ či hovädzí vývar. Skúsený odborník na nápoje ich raz-dva premení na chutný koktail.
Suroviny, ktoré by sme v čistom stave vôbec nepili a nejedli, sa v short i long drinkoch objavujú veľmi často. Neraz v nich nájdete zvláštne ovocie – liči, rambutan, physalis, karambolu, kiwano alebo olivy macerované v džine a zamiešané do suchého vermútu. A naopak, niektoré bežné druhy alkoholu akoby sa barmanskému umeniu vyhýbali.
K nebesám s bublinkami
Šampanské je perlou samo osebe a do dokonalosti mu vraj nič nechýba. A predsa sa zrodil nápoj, ktorý ho mal posunúť ešte vyššie k nebesám – koktail Kir na počesť starostu mesta Dijon Felixa Kira, jeho úctyhodnému veku a celoživotnej lásky k dobrému jedlu i pitiu. Hoci recepty na Kir sa často menili, pozíciu stálice získal Kir royal zo šampanského a ríbezľového likéru. Lahodne chutí aj Buck‘s Fizz zo suchého šumivého a pomarančovej šťavy. S džinom a plným pohárom ľadu vznikne Mimóza, zatiaľ čo klasický Champagne cocktail potrebuje zmiešať šampanské s brandy a ponoriť doň kocku napustenú Angosturou bitter. Ak by ste do vína naliali broskyňovú šťavu s marhuľovicou, ponúkate koktail Bellini. Jahodová šťava v šumivom víne znamená koktail Rossini, hroznová šťava koktail Tiziano a mandarínková zase predstavuje koktail Puccini. Fanúšikovia bubliniek radi popíjajú Cavu Sangriu zo španielskej šumivej Cavy, brandy a plátkov pomaranča.