Pravidelnosť a pestrosť stravy mladým chýba
Britský kuchár Jamie Olivier vo svojej šou zisťoval, ako sa stravujú tamojší študenti v školských jedálňach. Z toho, čo jedli, bol dosť šokovaný. Išlo zväčša o ohrievané polotovary, od rybích prstov cez hranolčeky až po hamburgery. Jamie sa rozhodol mladých Britov naučiť na zdravšiu stravu. Napriek úvodnému odporu študentom jeho jedlá postupne zachutili. Jamie napokon presvedčil aj ministra školstva, že stravovanie treba zmeniť.
Ako je to so stravovaním slovenských vysokoškolákov? Víťazí u nich kvalita, pohodlnosť alebo rýchlosť? Máloktorí študenti sa dnes uspokoja iba treskou s rožkami. Väčšina z nich preferuje aspoň jedno teplé jedlo denne. Takúto stravu dostanú najlacnejšie v univerzitných alebo internátnych jedálňach. Tí, ktorí chcú ušetriť ešte viac a poznajú aspoň základy kuchárskeho remesla, si varia sami. Napokon vysokoškoláci, ktorí nemajú veľa času, preferujú stánky s rýchlym občerstvením.
Kŕmenie a varenie
Študentské menzy dnes víťazia cenami, ponukou, ale aj dostupnosťou. Niektoré zaznamenali pokles stravníkov, ktorý súvisel s kvalitou jedál a vzrastom konkurencie. Iné sa na nezáujem sťažovať nemôžu. „Počet stravníkov nám za posledné roky neklesol. Naopak, máme desaťpercentný medziročný nárast vydaných porcií,“ uvádza Silvia Kleštincová z referátu stravovania Študentských domov a jedální Ľudovíta Štúra. Podľa nej počet vysokoškolákov stúpa v dôsledku nízkych cien, pestrosti a úpravy času výdaja stravy, zrušením objednávkového systému či zriadením webovej stránky pre študentov. V študentskej jedálni v Mlynskej doline sú v ponuke sedem dní v týždni mäsité, vegetariánske, ale aj múčne jedlá.