Krivošťanské kruté? Viniansky kvičák? Zabudnite! Pod Vihorlatom sa pestujú kvalitné moky s inými prívlastkami
Tibavské víno nebolo v minulom režime bežne dostupné v obchodoch, ale putovalo na ústredný výbor komunistickej strany do Prahy, kde slúžilo na reprezentačné účely
Viacerí ľudia najmä zo západného Slovenska si myslia, že Slovensko sa končí pri Košiciach. Šesťdesiat kilometrov za nimi sú však ešte Michalovce, ďalej na východ Sobrance a odtiaľ je ešte približne pätnásť kilometrov na hraničný priechod Vyšné Nemecké. Kým tam dôjdete, prejdete ešte niekoľkými dedinami, medzi ktorými sú aj Tibava a Orechová. Predstavujú centrum Sobraneckého vinohradníckeho rajónu.
Obe dediny boli donedávna málo známe. Orechová sa pred rokom dostala na stránky tlače v súvislosti so španielskou spoločnosťou Onte, ktorá tam otvorila závod na výrobu nábytkárskych dýh. Tibava zatiaľ západných investorov neprilákala, ale zaujala domácich producentov vín. Tibavské tramíny alebo rizlingy už povyhrávali nejednu súťaž. Podobne v Orechovej sa nevyrábajú iba dyhy, ale aj skvelý cabernet či rulandské šedé.
Víno pre verchušku
Jedna vec sú ceny z výstav vín a druhá osobná ochutnávka. Ideme sa teda presvedčiť, či východoslovenské vína už nemajú prívlastky ako krivošťanské kruté (obec Krivošťany pri Strážskom) alebo viniansky kvičák (obec Vinné pri Michalovciach), po ktorých vypití vás vraj striaslo tak, že ste iba kvičali. Keď sa blížime k južným svahom sopečného pohoria Vihorlat a k Sobranciam, kde je dnes sústredená výroba tibavských vín, chytáme na rádiu čoraz viac ukrajinskej popovej hudby.