Drinky na chladnejšie dni
Za oknom dážď či sneh, na oblohe sivé mraky a pod nechtami neporaziteľná zima. Milovník dobrých nápojov sa však už teší, že takýto čas-nečas je dostatočným dôvodom na šálku grogu, punču alebo hriateho.
Kedysi vraj bolo terno byť námorníkom. Obavu z morskej choroby a búrok vyvážil denný prídel rumu. Ale anglický admirál Vernon k tomu vyslovil príkaz piť ho iba zriedený horúcou vodou. Nosieval plášť z grogrenovej látky, nuž ho posádka lode familiárne prezývala generál Grog. A tak sa zrodil nápoj, ktorý dnes pije celý svet. Samozrejme, nechýba v ňom rum alebo iná liehovina – koňak, whisky, vodka či arak, k tomu cukor alebo med a horúca voda. Ďalšiemu dochucovaniu nápoja sa medze nekladú: do grogu naleje barman aj víno, citrónovú šťavu, čaj, škoricu a klinčeky. Pritom však musí mať na pamäti jedno – výsledkom musí byť silný alkoholický nápoj, v ktorom sa jeden diel liehoviny snúbi približne s troma dielmi nealkoholickej tekutiny.
Do tenkýchpohárov lyžička
Ak by bolo liehoviny menej, určite by ho podozrievali, že pripravil iba punč v grogovom rúchu. Išlo by totiž o slabší alkoholický nápoj, ktorý sa do európskych končín prilial v sedemnástom storočí. Podľa pôvodného hindustánskeho názvu „panša“ obsahuje päť zložiek – liehovinu, kyselinu, sladinu, koreninu a vodu. Tú prvú a najdôležitejšiu surovinu takisto zastupuje rum, koňak, vodka, džin alebo arak (tradície sa menia naprieč zemeguľou i storočiami), ale lahodne chutia aj punče z bieleho a červeného vína, s ovocnými šťavami a sirupmi, ba dokonca aj s ušľahanými vajcami.