Dnes sa už ani niektoré tradičné značky nevyrábajú na Slovensku
Nejednému Slovákovi sa pri predstave domoviny vynoria Vysoké Tatry, zelené stráne, priezračné pramene či bryndzové halušky. Jednoducho niečo, na čo je aj náležite hrdý. Na to „pravé slovenské“ si potrpí väčšina z nás aj pri nákupoch. Potvrdili to nedávne prieskumy verejnej mienky. Až dve tretiny Slovákov považuje slovenské potraviny za kvalitnejšie, zdravšie alebo chutnejšie ako zahraničné a dáva im prednosť.
Ktovie, ako by tieto štatistiky dopadli, keby každý opýtaný vedel aj čo-to o pôvode tovaru. Potom by už nebolo prekvapením, že napríklad chrumkavé Slovakia Chips „horská soľ“ sa vyrábajú v susednom Česku. A nie je to výnimka. Tradičný slovenský výrobok totiž nemusí byť vždy „slovenský“.
Rozdiel vraj nepoznať
Hoci zdravotníci odporúčajú piť najmä vodu, minerálky a vlažné bylinkové čaje, pohár chladeného oroseného piva má pre niekoho cenu zlata. Chuť slovenského umocňuje predstava vyzretého kvalitného jačmeňa z domácich polí alebo aj fakt, že tunajšia voda je na nezaplatenie. Plechovka piva Šariš však mnohých môže prekvapiť, ak si po uhasení smädu prečítajú, že takto balený nápoj varia naši maďarskí susedia. Hoci má jeho príprava na Slovensku stáročnú tradíciu.