Rudolf Rác: Živnostník, ktorý vyrába kvasenú kapustu, krváca na drahých vstupoch a lacných výstupoch
Rudolf Rác patrí k starým stupavským „kapustárskym“ rodinám. A tak hovorí: „Robíme s kapustou odjakživa. Je to rodinná tradícia.“ Kapustu dorábali už jeho rodičia, starí rodičia a vari aj prarodičia. Dosiaľ doma spomínajú, že prababka dodávali kedysi „zelé“ až do Viedne. Dnes má však dilemu: pokračovať alebo s tým skončiť? Ako tvrdí, rozhodnutie nie je v jeho rukách.
Vyštudoval som strojnícku priemyslovku a ku kapuste som mal prístup už odmalička vďaka tomu, že sme mali pole a otec, matka i všetky deti sme pomáhali s kapustou – vracia sa v spomienkach do dávnej minulosti Rudolf Rác. „Do revolúcie a ešte aj rok po nej som robil niečo iné, potom sme sa celá rodina rozhodovali, čo ďalej. Zasadla rodinná rada – otec, mamka, sestra a ja – a dohodli sme sa, že začneme robiť s ovocím a zeleninou ako obchodnú činnosť a v rámci nej aj pestovanie kapusty, jej kvasenie a predaj.
Prenajali sme si obchodné priestory bývalej stupavskej konzervárne a zriadili si potravinárske obchody. Vedenie v nich prevzala moja sestra. Ja som si k rodinným dvom hektárom polí prenajal ďalšie dva od ľudí, ktorí už pre vek alebo inú prácu nepracovali na poli, ale ani nechceli, aby polia ostali ležať ľadom. Neplatím im nič, majiteľom ide najmä o to, aby polia boli obrábané, aby sa z nich nestali lúky.