Keď pestovateľ húb prikúpil aj druhý výrobný areál, takmer skrachoval
Ján Jánoš začal pestovať hlivy takpovediac na kolene. „Zvarili sme plechovú vaňu a do nej sme gumákmi tlačili substrát. Bolo to primitívne, no len takto sa to vtedy dalo robiť,“ spomína. Potom sa mu začalo dariť, ale v najlepšom takmer skrachoval. Dnes je najväčším slovenským výrobcom sušených lesných a pestovaných húb.
Kto chce kupovať sušené huby počas celého roka, má iba dve možnosti, ako sa k nim dostať. Buď si ich obstará v obchodných reťazcoch, alebo zadováži priamo od výrobcu. Firma Jánoš je dodávateľom pre reťazce i výrobcom. Sušené huby v najvyššej i štandardnej kvalite ponúka v rámci sortimentu, do ktorého patrí 14 druhov sušených húb. „Okrem toho vyrábame rôzne hubové substráty, pestujeme hlivu ustricovitú a shii-take, s ktorými sme známi nielen na domácom trhu, ale aj v zahraničí,“ dopĺňa majiteľ firmy Ján Jánoš. V súčasnosti ročne produkuje vyše tridsať ton hlivy, štyri až osem ton sušených húb a 1 200 ton substrátov.
Rýchly úspech
Firma vznikla v roku 1994 ako malopestovateľská výrobňa hlivy ustricovitej s ročnou produkciou okolo päťtisíc kilogramov. Ján Jánoš začínal v starých hospodárskych budovách, ktoré zdedil ešte po starom otcovi. „Zo začiatku sme vyrábali substrát len v takej otvorenej šope. Bol tam prievan a po čase sa to prostredie unavilo. To sa tak hovorí, keď sa všade dookola nachytajú spóry húb, plesne a už sa tam nedá substrát vyrábať. Všetko v šope bolo tými spórami zamorené. Aj keď to tam vyčistíte, vyumývate, je to v stenách, v omietke, jednoducho všade. Musel som si hľadať iné priestory,“ spomína dnes.