Kto otvára reštauráciu, určite sa poobzerá po talianskych metropolách. Ale kto plánuje koktail bar, oplatí sa mu prechádzka s otvorenými očami najmä po Paríži a Londýne.
Presne tak to urobil aj Peter Štecko so spoločníkom Pavlom Benčíkom. „Večerný podnik tam znamená miesto, kde naozaj trávite celý večer, najete sa, osviežite sa dobrým drinkom, posedíte s priateľmi. Také zariadenie v Bratislave chýbalo, kým sme v júli 2003 neotvorili Medusu nad Michalskou bránou,“ hovorí P. Štecko. Bol to prvý koncept tohto druhu a hostia si ho rýchlo obľúbili. Postupne vznikli v Starom Meste ďalšie podobné podniky, ale majitelia ich nevnímajú ako konkurenciu. Práve naopak, profitujú zo synergického efektu – hostia sa bavia aj ,cez ulicu’. V lete sa prechádzajú po meste, chvíľu sedia tam a o hodinku inde, je to miesto večerného života. Meduse však medzi nimi patrí zvláštne postavenie. Už aj tým, že ako prvý bar v Bratislave začali hostí pozývať na víkendové vystúpenia diskdžokejov. Dovtedy sa živá muzika využívala iba počas firemných podujatí. Zákazníci si čoraz častejšie objednávajú fancy drinky našich barmanov. Aj v tom sa začíname podobať koktailovým barom vo svete. A keďže je na Slovensku ,veľká’ tradícia pitia, v barovej brandži nezaostávame tak ako v ostatných gastronomických odboroch. Nie je veľký rozdiel medzi dobrým barom v zahraničí a u nás, ani medzi bratislavským a mimobratislavským barom. Viac starostí im vraj narobil odchod slovenských bartendrov do sveta, hoci po návrate určite prispejú k zvyšovaniu barovej a koktailovej kultúry. „Pravdu povediac, keby mali však odísť ku konkurencii, nuž je teda lepšie, keď idú na skusy do Írska,“ priznáva.
slovníček
Barman alebo bartender?
Prvý výraz pochádza z Ameriky, zatiaľ čo druhý sa používa na starom kontinente. Barman označuje aj barbacka, ktorý pracuje len za pultom, prípadne baristu či barového someliera. Bartender sa vraví iba tvorivému „miešačovi“ a ekvilibristovi.