Nielen suroviny pochádzajú z rozličných končín, ale aj barmani brázdia zemeguľu. Nečudo, že sa naučia rôzne svetové jazyky a stávajú sa aj dobrými psychológmi a manažérmi.
Ešte neoslávili ani tridsiatku a už si môžu otvoriť prosperujúcu firmu. Podarilo sa to aj Jozefovi „Benjimu“ Benianovi a Michalovi „Mickeymu“ Trizuliakovi. Prvý získaval čašnícko-barmanské zručnosti na hotelovej akadémii v Prievidzi, druhý na strednej odbornej škole v Žiline. „Počas dvanástich rokov od skončenia školy som navštívil päťdesiatdva krajín, v mnohých som pôsobil aj za barovým pultom a v jednej z najúspešnejších lodných spoločností Seabourn Cruis Line z Miami som sa vypracoval až na post manažéra baru,“ hovorí J. Benian. Jeho spoločník pracoval v niekoľkých bratislavských baroch, no stihol sa zoznámiť aj s prácou v talianskych, španielskych, portugalských, britských, francúzskych, austrálskych i amerických baroch. A napokon pred rokom sa „usadil“ doma v spoločnej firme Shake the World – Bar Agency. Agentúra pomáha novým či málo úspešným barom vypracovať si svojský štýl i dizajn a viaceré bratislavské bary majú ich know-how. Učia flair bartending, v barovej akadémii vzdelávajú bartendrov (tvorivých „miešačov“ a ekvilibristov), vo vlastnom pojazdnom bare sa venujú barovej tvorbe na rôznych spoločensko-gastronomických podujatiach a občas vystupujú aj vo flair šou. Hoci si obaja cenia vavríny z barmanských súťaží, zahraničné cesty i zrod väčších projektov, najviac ich na práci teší kontakt s ľuďmi. „Spokojný hosť je najkrajšia pochvala,“ tvrdia.
majstrovský drink
Scandinavian star
Desiate miesto na barmanských majstrovstvách vo Švédsku v roku 1999 získal vtedy dvadsaťpäťročný Rastislav Kubáň z Liptovského Mikuláša. Na medzinárodnej súťaži zmiešal vodku s apricot brandy, čučoriedkovým sirupom, černicovým džúsom a ďumbierovou Ginger Ale. Pohár ozdobil karambolou a červenými ríbezľami.