Na jeden kilogram lupienkov potrebujete až štyri kilogramy zemiakov
Jesť zemiakové lupienky zvané čipsy je pre niekoho pôžitok, ale sú aj takí, ktorí tieto pochúťky nemusia. Ochutnávať ešte teplé zemiačiky priamo z bežiaceho pásu je aj pre človeka, ktorý im nefanúšikuje, zážitok. Púť, počas ktorej sa zo zemiaka stane tenký a chrumkavý lupienok, mal možnosť reportér Profitu vidieť priamo v továrni firmy Kelly v neďalekej Viedni.
Už viac ako rok sa v regáloch slovenských supermarketov objavujú nové čipsy rakúskej firmy Kelly. K zemiačikom s názvami Slovakia, Orava, Bohemia alebo Chio Chips pribudol nový konkurent. „Nikto nás na Slovensku nevítal, a keď tu chceme preraziť, musíme niečím zaujať,“ vraví riaditeľ spoločnosti Kelly Wolfgang Hötschl. Zatiaľ sa snažia ponúkať kvalitné produkty a robiť im dobrú propagáciu. V sponzorstve stavili na dobrého koňa – hokejový tím Slovan Bratislava sa stal nedávno majstrom.
Horúce priamo z linky
Na kilogram čipsov potrebujete až štyri kilogramy zemiakov, a nie hocijakých. Musia byť správnej sorty, veľkosti a dobre skladované. Stroje vo fabrike si na ne posvietia a nepodarky vylučujú z premeny na lupienky. Vyberané nie sú iba zemiaky, ale aj dodávatelia. Rakúski farmári vedia, že ak firme dodajú zemiaky už roztriedené, dostanú vyššiu výkupnú cenu. „Ušetria nám tak prácu,“ vysvetľuje technický riaditeľ spoločnosti Ulrich Köhler. Nakúpené zemiaky sa najprv omyjú, potom ošúpu, nakrájajú, upečú a nakoniec ochutia.