Na Slovensku azda každý pozná vineu alebo liptovskú bryndzu. Sú to tradičné a bezpochyby slovenské výrobky. V minulosti platilo, že to, čo vychádzalo zo slovenských fabrík, bolo aj skutočne vyprodukované v slovenských podnikoch. Neboli pritom žiadne pochybnosti, ktoré produkty nazvať slovenskými. Dnes to už platí v oveľa menšej miere. Na Slovensku sa vyrábajú aj produkty, ktoré nepochádzajú zo slovenských firiem a o ich „slovenskosti“ sa dá polemizovať. Napriek tomu mnohé z nich sú známe aj za hranicami a svojou kvalitou robia dobré meno výrobcovi, ale aj našej krajine. Čo sa teda dnes na Slovensku vyrába a do akej miery sú tieto výrobky slovenské?
Je prirodzené, že krajina buduje svoj priemysel na zdrojoch, ktoré má k dispozícií. Slovensko nie je výnimkou. Máme tu veľa lesov, preto nečudo, že sa u nás darí papierenskému priemyslu. Na každom kroku je nejaký minerálny prameň, a tak aj biznis s minerálkami prekvitá. Na mnohých kopcoch a pasienkoch sa chovajú ovce. Mliekarňami a syrárňami sa to preto na Slovensku len tak hemží.
Pravda, nie všetky dnešné firmy nadväzujú na prírodné zdroje. Niektoré vznikli transformáciou bývalých štátnych podnikov, ktoré nebrali veľmi ohľad na dostupné zdroje, ale vznikali direktívne zhora v rámci politiky socialistickej deľby práce. Preto tu máme nasledovníkov chemických tovární alebo závodov ťažkého strojárstva. Časť výrobných podnikov, najmä tých novších, vznikala na zelenej lúke. Prilákala ich sem lacná, ale kvalifikovaná pracovná silu, nízke dane alebo vládne stimuly.