Odborníci odporúčajú pred jedlom pohár suchého sektu, niekto si však naleje sladký vermút. Medzinárodná gastronómia velí naliať si večer brandy, Slováci siahnu po slivovici. Kto má nápojovú pravdu?
Ani historici kulinárstva nevedia, kedy sa začalo hovoriť o aperitíve a digestíve. Jedno je však isté, aperitív by mal povzbudiť chuťové poháriky a vyprovokovať pocit hladu. Digestív zase podporuje tvorbu pepsínu a činnosť žlčníka i slinivky.
Ktorý alkohol však lepšie plní aperitívovú a ktorý digestívovú úlohu, v tom sa rôznia názory gurmánov, šéfkuchárov, barmanov i lekárov a chemikov. Väčšina sveta nalieva napríklad sekt pred jedlom, zatiaľ čo v krajine pôvodu ním završujú hostinu. Portské sa považuje za dobrý nápoj k dezertom, podľa niektorých odborníkov je to barbarstvo. Mnohé likéry obsahujú byliny povzbudzujúce trávenie, takže ich polovica odborníkov označí za aperitív a druhá polovica za digestív. Určite sa však nepomýlite, ak si pred jedlom doprajete dúšok campari či iných trpkých bitters, cherry brandy, džinu, rakie, vermútu alebo ražnej pálenky. Prekvapivú úlohu aperitívu i digestívu dokážu hrať portské či iné likérové vína, vodka, rum, ryžová pálenka, brazílska národná cachaca, medovina, ouzo či dokonca whisky. Všeobecne sa vie, že silná liehovina na začiatku stolovania bráni vychutnať si jemnejšie pitie, podávané k ostatným chodom. Môže sa však stať, že hostina obsahuje iba aperitív. Tak prečo nezvoliť silný „životobudič“? Jediné kritérium je chuť konzumenta.