Vojdite do newyorského baru a prekvapí vás čistý vzduch. Ale navštívte lokál v zázemí „zelených“ a môžete tam krájať dym. Skrátka, čo kraj, to iný fajčiarsky mrav.
Kúplnému zákazu fajčenia už dávnejšie pristúpili Írsko, Veľká Británia, Nórsko, Kolumbia, Nový Zéland a New York. Americká metropola sa preň rozhodla na jar 2003 a už o rok vzrástli daňové odvody majiteľov reštaurácií o 8,7 percenta, zamestnanosť stúpla o 10 600 pracovníkov. Benevolentne sa zatiaľ k problému stavajú Rakúsko, Slovinsko, Holandsko, Lotyšsko, Luxembursko, Poľsko i Slovensko s doterajším riešením „ani ryba, ani rak“. Litera zákona je u nás spokojná so symbolicky oddelenými priestormi, veď fajčiar si poťahuje z cigarety na svojej stoličke. Nemá to však žiaden zmysel, nuž slovenské bary stoja pred zásadnou zmenou.
Mimochodom, zaujímavý verdikt vyslovili vo Švédsku. Fajčenie zakázali v zariadeniach, kde sa podáva jedlo a nápoje, s výnimkou samostatných fajčiarskych miestností – tam sa však jedlo nekonzumuje. V Španielsku môžu mať reštaurácie a bary nad sto štvorcových metrov stavebne oddelené fajčiarske miestnosti, najviac však tretinu z celkovej plochy a s dobrou ventiláciou. Maďarsko, Portugalsko, Taliansko a Dánsko sa rozhodlo pre povolenie fajčenia v stavebne oddelených priestoroch, v Taliansku podlieha ventilácia povinnej každoročnej kontrole. Ku „kompromisným“ krajinám ešte patria Cyprus, Malta, Česko, Fínsko, Estónsko a Grécko. Podľa návrhu novely zákona z Centra kontroly tabaku Úradu verejného zdravotníctva SR by sa k nim malo pripojiť aj Slovensko.