Brandy, vínovica, grappa... a chaos
O tom, že koňak je brandy z francúzskej vinárskej oblasti Cognac, vie aj abstinent. Ale kedy sa vraví o marhuľovom brandy, grappe či matolínovici, to nie je vždy jasné ani fajnšmekrovi.
Hennessy, Martell, Remy Martin, Curvoisier, Hardy, Otard, to sú najslávnejšie mená koňakového rodu. Ale aj grécka Metaxa, arménsky Ararat, moldavské Prazdnicini či Codru, gruzínske Eniseli, španielske Brandy de Jerez, talianske Vecchia Romagna a Stock 84 majú za sebou podobnú výrobnú cestu. Ide o pálenky z vína a lingvisti by im vraveli vínovica. Mimochodom, názov pochádza z holandského brandewijn – pálené víno. Jednoducho, dajte si „šláftrunk“ menom Karpatská vínovica špeciál. Aj pri zrode grappy stálo hrozno, a predsa sa jej vínovica nehovorí. Nie pre zlatohnedú farbu, ktorú brandy (ale aj grappa invecchiata) získava v drevených sudoch, zatiaľ čo v tradičnej grappe farbu nenájdete. „Pri grappe sa nepoužíva víno, ba dokonca ani celé bobule. Zužitkúva sa odpad z lisovania hrozna – šupky, stonky, strapiny, z ktorých vzniká usadenina nazývaná matolina,“ vysvetľuje rozdiel Alexander Bachratý, technológ spoločnosti Carat Distillery Veľký Meder. „Za nápoj grappového typu možno označiť aj krétsku rakiju, ktorá sa na rozdiel od svojej tureckej sestry tiež vyrába z hroznových šupiek.“ Receptúry koktailov čitateľa často zaskočia návodom, aby použil broskyňové brandy alebo raspberry brandy. Znamenajú liehovinu, pri ktorej sa nepálilo víno, ale iné ovocie. Slivovicu, hruškovicu alebo jablkovicu poznajú totiž barmani celého sveta ako plum brandy, pear brandy a apple brandy.
Majstrovský drink
Santa Maria
V bare londýnskeho hotela Sanderson už pijú koktail na slovensko-kubánsku nôtu. Pod názvom Santa Maria ho tam mieša Erik Lörincz, víťaz slovenského Havana club Grand Prix ´07, zo 40 ml rumu Havana Reserva, 15 ml španielskeho alkoholizovaného vína Sanderman Ruby Port, 20 ml čerstvej citrónovej šťavy, 25 ml pomarančovej šťavy a 16 ml cukrového sirupu.