Džentlmeni s penou na brade
Predstavte si typický klub džentlmenov: muži v oblekoch, šuchot novín, diskrétne kroky personálu, vôňa cigár alebo fajnových cigaretiek a k tomu zlatohnedé pitie. Koňak, whisky, bylinný likér, portské alebo... pivo?
Niekoho táto predstava šokuje, pivo považuje za ľudový nápoj. Ale ku kultúre pitia predsa patrí aj kultúra piva. Poznať ho, správne servírovať a ku konkrétnemu jedlu poradiť konkrétnu značku – tak to vidí jeden z najšpičkovejších slovenských bartendrov Stanislav Vadrna. K poznatkom o liehovinách patrí vraj k dnešnému barmanovi aj pivové somelierstvo.
V tomto duchu sa nesie aj prvý pivový bar Šariš pub Maxxis v Košiciach. Jeden z jeho majiteľov Igor Klíma pôsobí v brandži sedem rokov. Spojenie napeneného moku, pekného prostredia a dobrého jedla považuje za nanajvýš aktuálne, preto premenil pôvodnú piváreň na štýlové zariadenie. Ba dokonca ho priradil k unikátom v Česku, Dánsku, Švédsku, Fínsku, Taliansku a Holandsku – vďaka originálnemu „tankovému“ pivu. Ide o technológiu „bag in box“, pri ktorej sa pivo nepasterizuje a vydrží iba dvadsaťjeden dní. Prenáša sa v tepelne izolovanej cisterne a potom sa stlačí do sterilného vaku uloženého v antikorovom tanku. Pivo sa čapuje tlačením vzduchu na vak, preto sa k nemu nedostáva kyslík. Nezvetráva a udržuje si optimálnu hladinu CO2. Obchodný riaditeľ Topvaru Topoľčany Maciej Bednarczyk však dodáva, že bez školenia na takzvaného pivového experta pod vedením sládkov si personál ani „nečapne“. Takýto kultúrny Šariš začnú topvarčania postupne nalievať aj v ďalších kútoch krajiny.