Malý minikurz triezvosti
V malých dávkach prospieva, vo veľkých ničí. Dehydruje, zabíja nervové bunky a pri odbúravaní zvyšuje krvný tlak. Veď už Paracelsus povedal, že všetky jedlá a nápoje sú zároveň jedom i liekom.
Nanajvýš zaujímavo vyznel „boží prst“ počas zemetrasenia v San Franciscu v roku 1906. Mesto ľahlo popolom, len uprostred zostal stáť neporušený sklad whisky... Piť či nepiť? Keď tak lákajú vyzdobené bary, stovky pekných fliaš či horúce grogy, ktoré v zime tak príjemne zohrievajú dlane. Aj slovenskí výrobcovia či dovozcovia alkoholu tvrdia, že v zime sa ho predá viac. Preto je namieste zlatá rada, ktorá dovolí dopriať si dobré pitie, zároveň však netrpieť stratou kontroly, dvojitým videním, myškami aj mimo klávesnice či opicou (v zahraničí jej vravia hangover, affe, mona či bern?cche).
Svetová zdravotnícka organizácia „odporúča“ mužom 24 gramov stopercentného alkoholu, čo zodpovedá približne pollitru piva, 0,2 l vína či 5 cl liehoviny. Ženám sa odporúča 16 gramov. Čím je pitie ľahšie, tým viac si ho môžeme dožičiť. Preto barmani odporúčajú miešané drinky. Ale v tele to všetko pôsobí inak. Lacný alkohol, rôznorodá kombinácia, spojenie s energetickými nápojmi, kolou a sladkými šťavami nás určite zaskočí. Bielkoviny spomaľujú odbúravanie, odborníci odporúčajú zajedať alkohol mastnými a slanými chuťovkami, zapíjať minerálkou. No a „deň po“ farebnom rume, whisky, koňaku, červenom víne a likéroch býva horší ako po čírom alkohole. Pomôže silný mäsový vývar, sladké jedlo či živý jogurt, ktorý na seba viaže splodiny v tele.