Iný kraj, iný prípitok
Pohýbať vínovým pohárom, ovoňať, dopriať si malý dúšok, poprelievať ho v ústach a až potom prehltnúť. Olivu v suchom vermúte zjesť, ale citrónové koliesko nechať na pokoji... K pitiu „pre pokročilých“ patria tie najrôznejšie zvyky a obrady.
Akoby nám inštinkt velil zakrúžiť koňakom v baňatom pohári, nechať ho zohriať v dlani a až potom sa napiť. Alebo dvihnúť štamperlík borovičky a dať si ho „na ex“. Niektoré obyčaje už máme v krvi, s mnohými sa však stretneme až pri spoznávaní iných kultúr a iných mravov. Vtedy sa oplatí prenechať právo prvého glgu domácim.
Napríklad sa traduje podávanie tequily s citrónom a soľou. Tento zvyk sa však dodržiava iba pri nápoji horšej kvality – silver, bianco alebo joven apocado, ktorá sa fľašuje ihneď po vypálení a nazýva sa tequila crudo. Mexičan si citrónom potrie miesto medzi palcom a ukazovákom na ľavej ruke a posype ho soľou. Prstami chytí citrón a v pravej ruke drží pohárik tequily, naraz ju vypije, rýchlo zlizne soľ a zahryzne do citrónu. Pritom nezabudne zavrieť oči a zatrepať hlavou. Zlatú vyzretú tequilu reposado a anejo z dubových sudov však týmto obradom nikdy nekazí.