Vstane džin z popola?
Britská kráľovná matka naň nedala dopustiť. V jej budoári či na hostine nikdy nesmel chýbať dobrý džin. Také „promo“ by si želala každá liehovina.
Apredsa nastali pre džin zlé časy. Odbyt ustupuje, predovšetkým v prospech vodky. A to vďaka rozšírenejšiemu pitiu miešaných nápojov, v ktorých je neutrálna vodka výborným základom. Zatiaľ čo džin má svojskú arómu i chuť po borievkach a ďalších bylinách či plodoch. Liehovarníci sa snažia o jeho renesanciu.
V Holandsku ho pod názvom genever miešali mnísi už v dvanástom storočí a neskôr si ho anglickí vojaci priniesli domov. Kráľ Viliam III. Oranžský uvalil na francúzsky alkohol dane a zároveň udelil Angličanom právo vyrábať vlastný džin. Dali mu však podobu lacnej pálenky s cukrom, ktorá stála menej než pivo. Nečudo, že sa dodnes v džinovej brandži vyslovuje meno Alexandra Gordona s úctou. Ten totiž skúšal rôzne byliny, koreniny a plody i rôzne postupy, aby napokon z destilačného prístroja vytiekol iný, noblesnejší nápoj.