Vo víne je aj iná pravda
Keď alkohol, tak víno. A keď víno, nuž určite tiché suché a s prívlastkami. Tak velí súčasný trend. Kto by sa opovážil presadzovať iné chute?
Kráľ vín, víno kráľov – povedal Ľudovít XIV. na adresu slovenského tokajského. Určite by si však francúzsky kráľ nepomyslel, že aj taký unikátny nápoj môže raz získať nepísanú vizitku „out“. Dnes totiž povinne „letia“ suché, drahé a prestížne vína.
Slovenský enológ a medzinárodný degustátor profesor Fedor Malík to však vidí inak: v krajinách s dostatkom slnka sa vraj nemôže „urodiť“ zlé víno. Takže aj stolové v škatuli z Talianska, Španielska, Francúzska či Kalifornie skrýva neodškriepiteľnú kvalitu a chuť. Dovážajú sa na náš trh preto, že slovenskí vinári nedorobia tak veľa suroviny a oplatí sa im pripraviť z nej radšej prívlastkové vína. „Mnohí zahraniční kolegovia mi vyčítali, keď som si v prestávkach na degustačných súťažiach vína doprial pivečko. Postupne však aj oni zistili, že iná chemická zostava piva im správne ,vymyje‘ chuťové poháriky,“ šokuje F. Malík aj svojím dobrým vzťahom k nehroznovému pitiu.