Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Kultúra pitia

Jedenáste barové prikázanie

Preč sú časy, keď byť barmanom bola iba fyzická drina. Dnes sa musia vzdelávať v komunikácii, jazykoch i metódach predaja, čítajú odborné publikácie a brázdia po internete.

Stačí si vypočuť zopár príbehov mladých barmanov, ktorí sú pripravení veľa urobiť a obetovať, aby pokročili na profesijnom rebríčku. V zahraničí začínajú od zametania dlážky a čakajú, kým im manažéri dovolia postúpiť v hierarchii personálu. Aby si zarobili a čosi aj nasporili, majú často dve zamestnania, prípadne znášajú nepohodu a vypätie v baroch zaoceánskych lodí. A pritom „kradnú“. Český tridsaťročný barman Aleš Půta zo spoločnosti Hemingway Cocktail Service im to vrelo odporúča: „Len nespyšnieť, že som úžasný a už sa nič nemusím učiť. Všade sa nájdu myšlienky, ktoré stoja za ukradnutie inšpirácie. Preto som aj ja absolvoval množstvo tréningov firiem, navštívil som desiatky súťaží – niekde som vyhral a niekde nie. Potuloval som sa po mnohých zahraničných baroch, len aby som sa dozvedel, ako to robia inde, prečo ma ich práca nadchýna a čomu vďačia za úspech.“ A potom to „ukradnuté“ pretvoril, rozvinul a obohatené vrátil na úžitok celej barovej scény. Napríklad, kým ostatní vždy cestovali do niektorej mekky barmanstva, on sa rozhodol pre pioniersku prácu na Balkáne. Po vojne tam totiž panoval mimoriadny záujem o príjemné sféry života, najmä tie, ktoré súviseli s cestovným ruchom vstávajúcim z ruín. V Dubrovníku, Umagu, Rijeke, Rovinji, Záhrebe a napokon aj slovinskej Ľubľane spoluotváral prvé koktailové bary. Doma neskôr šéfoval šiestim prevádzkam v dvoch päťhviezdičkových pražských hoteloch a keď sa už ten stres nedal zvládnuť, rozhodol sa pre vlastnú agentúru s výhľadom na vlastný bar. Kradnutie inšpirácie považuje za rozhodujúce kritérium, ktorým sa skutoční barmani odlišujú od „nalievačov“. Mimochodom, učenie a rozhľad odporúča A. Půta aj hosťom. Aby sa v pití lepšie orientovali, rozhodovali sa na základe poznatkov a oceňovali aj lekárnické dávky kvalitného alkoholu.

SkryťVypnúť reklamu

Podoby nápoja

Údené polotmavé

Sládok bamberského pivovaru nemal radosť, keď tam po požiari zachránili veľkú kopu sladu. Bola taká zadymená, že do piva nevkladal priveľké nádeje. Predsa ho však uvaril a zaujímavý Rauchbier bol na svete. Písalo sa 16. storočie, keď bavorské pivo s chuťou po údenom či klobáskach postupne začali variť aj inde. „Pripravili sme 13 hektolitrov polotmavého údeného Rauchbiera 13° ako oficiálneho nápoja tohtoročných májových pivných slávností,“ prezrádza riaditeľ malého reštauračného pivovaru Kaltenecker Rožňava Ladislav Kovács strážené prekvapenie. Na Slovensku sa pivo z nadymených bamberských sladov varí po prvý raz a aj vo svete patrí medzi zvláštnosti. V jeho spoločnosti sa na rožňavských slávnostiach ocitne aj ďalšia kalteneckerovská novinka – čili pivo špeciál.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4D9K na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4D9K na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 876
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 919
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 904
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 135
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 689
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 607
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 461
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 367
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 359
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 218
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Daniel Lipšic.

Krajniak a Lipšic sa poznajú dekády.

8 h

Má jeden z kandidátov aj špeciálne zaobchádzanie?

5 h