Drink nad zlato
Koktail, polievka, guláš, paradajka, broskyňové želé, jahodový kompót, kurča na kari a vyprážané hríby... to všetko je aj voda. Najvzácnejšiu tekutinu pijeme, aj keď obedujeme či maškrtíme.
Voda však podlieha móde, trendom a regionálnym zvykom. Sú krajiny, kde sa za čistý dúšok platí zlatom, inde ju považujú iba za surovinu do varenia. Kým k sladkým balkánsko-blízkovýchodným zákuskom (hoci len baklave či chalve) sa ako sprievodný nápoj naozaj najlepšie hodí chutná chladená voda, talianske minestrone, francúzske chateaubriandy i nemecké eintopfy chcú vodu v podobe vína alebo digestívu. S trávením ťažších jedál si pohárik „alko“ poradí lepšie.
Pitie vody prešlo aj na Slovensku vývojom. Dnes už každý priemerne zorientovaný obyvateľ vie, že najmä v lete si treba dopriať dva až tri litre vody a pri vysokých teplotách posledných rokov nie je problém dodržať tieto odporúčania. Skrátka, popíja (vodu vo fľašiach) celá ulica. „V minulosti sa o nealko sortiment naši klienti priveľmi nestarali. Na stoloch museli byť predovšetkým značkové farebné nápoje a perlivá minerálka. Dnes sa pije najmä nefarebná a neperlivá minerálka alebo stolová voda, s ľahkými a často bylinkovými príchuťami. K tomu rôzne wellness a bio nápoje bez akýchkoľvek chemických prísad, zelené čaje s nerafinovaným cukrom, studené čajové, mliečne a jogurtové drinky. A, samozrejme, čerstvo vytlačené šťavy z ovocia i zeleniny namiesto málo zdravých priemyselných štiav z koncentrátov,“ hovorí o zmene postoja k vode aj Róbert Šaradin zo spoločnosti Sharkam VIP Catering a tieto trendy si všímajú aj na reštauračnej scéne. Skúsenosti z Metro Cash & Carry zase hovoria, že mnohí spotrebitelia vymenili nealkoholické nápoje za bandasky stolového vína. Podľa Markéty Světlíkovej sa totiž výborne hodí k súčasnej móde grilovania – do ľahkých vínových strekov.