Rudolf Bakker: Chceme robiť zdravé sladkosti, i keď si to odporuje, lebo v princípe sladkosti nie sú až také zdravé
Rudolf Bakker, riaditeľ slovenskej dcéry medzinárodnej cukrovinárskej fimy Leaf, bez obalu rozpráva o problémoch ich podniku na Slovensku. Bez problémov pózuje s cukríkmi v hrsti. A každého zamestnanca zdraví po slovensky.
Kým prišiel šéfovať na Slovensko, pracoval aj v iných podnikoch na výrobu potravín. Najdlhšie sa Rudolf Bakker venoval zachraňovaniu a sanácii výrobných prevádzok firmy H. J. Heinz v Nemecku, Poľsku a Rusku. „Bol som ako doktor na fabriky, choré som liečil,“ vysvetľuje. Keď dostal ponuku riadiť pri Leviciach podnik, ktorý iba nedávno vznikol na zelenej lúke, zaujalo ho to. Nebol priamo pri výstavbe, no po príchode musel budovať organizáciu firmy. Keď tam vlani prichádzal, mala sto zamestnancov, dnes ich je zhruba 280 a počet sa neustále rozširuje. Leaf má silnú pozíciu nielen v Holandsku, ale aj v Škandinávii či vo Veľkej Británii. Na Slovensku zatiaľ nepredáva. Cukrovinky si môžete kúpiť len v niekoľkých špecializovaných kaviarňach.
ASI SA STRATILI. Budovať firmu z ničoho nie je jednoduché. Podľa R. Bakkera všetky problémy začínajúcej továrne sa krútia okolo ľudí. Prekvapilo ho, že nemohli zohnať dosť kvalifikovaných pracovníkov. „Región mal silné potravinárske firmy, nuž sme čakali, že ľahšie nájdeme ľudí, ktorí už pracovali v brandži,“ vysvetľuje. Najmä ak naokolo bola vyše dvadsaťpercentná nezamestnanosť. Nových pracovníkov Holanďania nezískavali tak rýchlo ako predpokladali.