Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Čierne perly gastronómie

Grécky šalát, pizza, španielske gazpacho či Dry Martini. Omáčky, plnky, rizotá, slané koláče, miešané nápoje i zmrzliny. Oliva patrí do kuchyne i do baru.

Čierna (i nezrelá zelená a tesne pred dozretím zlatá) perla gastronómie patrí medzi najstaršie pochúťky. Niekoľkometrové bizarné stromy sa už dožili tisíc rokov a v jeruzalemskej Gethsemanskej záhrade sa stali turistickou atrakciou. Prežijú aj extrémne teploty, ale farmári z nich tradičným búchaním gaštanovou tyčou nad rozprestretými sieťami získavajú kilogramy plodov iba v oblastiach s dlhým, slnečným a suchým letom – v Kalifornii, Maroku, Jamajke, Argentíne, Angole, Čile a v stredomorí.

SkryťVypnúť reklamu

„Do Martini koktailov z džinu si vyberám chuťovo nie výrazné olivy, napríklad Manzanillu. Ako chuťovky k pitiu sa však lepšie hodia výraznejšie katalánske marinované olivy,“ bartender Branislav Benian naráža na to, že každá odroda a nálev tvoria desiatky chuťových variácií. Znalec si všimne rôznu tvrdosť, štruktúru, farbu, kyslosť i príchuť kultivarov Mission, Sevillano, Verdale, Rivera, Cornicabra, Lavagnina, Moraiolo, Marmara, Arbequina, Hojiblanca, Kalamata, Aragon, Mastoidis, Empletre, Picholine, Koroneiki, Carrasquenha, Galega, Aglandeau, Rendondil, Razzola, Taggiasca, Leccino, mimoeurópskej Allegra a Oblonga či sevillskej Manzanilly od svetového vývozcu č. 1 – španielskej Fragaty. Pozná olivy „morea“ naložené v olivovom oleji s citrónom a oreganom alebo olivy „? la grecque“ niekoľkokrát prepichnuté a nasucho nasolené, pastu „tapenade“ z čiernych olív, sardeliek, cesnaku, oleja a kapár alebo zelenú pastu so soľou, korením a olejom. Všetky sa dajú konzumovať až po máčaní v slanom, octovom, sladkom, olejovom alebo koreninovom náleve. Soľ z nich vytiahne trpkosť a navyše tam prebehne kvasenie i sterilizácia. Je iba vec výrobcu, či ich nechá s kôstkou alebo bez, čisté alebo plnené kaparami, tuniakom, papričkou, mandľami či sardelkami.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DEB na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DEB na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  3. Ako sa mení dynamika firiem?
  4. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  5. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 394
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 977
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 815
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 942
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 10 089
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 254
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 015
  9. Po Slovensku na motorke 5 293
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 106
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Demografický problém nikto nerieši.


9. jún
Minister vnútra Roman Mikulec čelí odvolávaniu.

Vládna koalícia Mikulca podržala.


a 2 ďalší 9 h
Peter Schutz

Východisko na spôsob "vláda národnej spásy" je čistá fantazmagória.


3 h
Ilustračné foto

Štát pridal nové možnosti do očkovacieho formulára na webe.


4 h

Neprehliadnite tiež

Generálny riaditeľ Ahoj Marek Šupa

Nebankovka Ahoj ide do biznisu odložených platieb.


10 h
Jozef Oravkin.

Vo vlastníckej štruktúre Penty nastanú zmeny.


SITA 15. jún
Ilustračné foto.

Zrušili oslobodenie od daní a odvodov.


14. jún

Od občianskeho v mobile nás delí pár mesiacov. Možno.


14. jún