Piatok, 21. február, 2020 | Meniny má Eleonóra

Kultúra jedla a pitia

Veľa podôb ke-tsiapu

Gurmánsky svet sa rozdeľuje na nadšených kečupárov a striktných opovrhovateľov. Taliani by si ho na pizzu či špagety nenaliali ani za nič, Američania ho musia cítiť vo všetkom.

Keď dávni moreplavci zakotvili pri ázijských brehoch, zavoňalo im tam zvláštne jedlo z rýb, kôrovcov, bylín a korenín. Číňania z oblasti Kanton mu vraveli ke-tsiap, v Malajzii ho poznali ako kechap a v Indonézii ketjap. Túto omáčku si potom námorníci odnášali ako vzácny kulinársky poklad a doma sa ju snažili napodobniť. Používali na to najrôznejšie suroviny – ustrice, huby, vlašské orechy, hrozno či slivky. Z roku 1690 pochádza prvá anglická zmienka o jedlách zvaných ketchap alebo catsup. Ich spoločným znakom bolo použitie octu a omnoho hrubšia textúra, ako poznáme u nás.

Článok pokračuje pod video reklamou

Až keď v roku 1776 prerazili paradajky na anglo-americký tanier – dovtedy považované za jedovaté „vlčie broskyne“ – vyskúšali kuchári aj túto surovinu. Od konca 19. storočia začal paradajkový kečup, pokiaľ ide o používanosť, jednoznačne viesť a postupne získaval aj jemnejšiu konzistenciu. Odtiaľ bol už len krôčik k prvej priemyselne vyrobenej fľaši, ktorou pán Heinz zo Sharpsburgu získal v roku 1893 svoj oficiálny patent. Aj preto sa kečup považuje za americký výrobok a používa ho až 97 percent tamojších domácností.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DFV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DFV na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  4. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  7. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  8. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  9. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  4. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  6. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  7. Ktorá farba je tá tvoja?
  8. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  9. ... viac ako vzdelanie
  10. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  1. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 11 166
  2. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 8 543
  3. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 8 421
  4. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 7 624
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 6 261
  6. Darujte od srdca pre rozum 5 453
  7. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 5 280
  8. SME proti extrémizmu na školách 5 121
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 847
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 805

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Dva roky po: Vražda presiakla aj do nášho jazyka

Slová Brucho, volavka či paparazzovanie už nikdy nebudú znieť ako pred vraždou.

Ján a Martina.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dva roky po vražde rozplietame mafiánsky štát

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili pred dvomi rokmi.

Podcast Dobré Ráno.
Marian Kočner