„Trinásty“ prameň
Dnes by kúpele zniesli hosťovi aj modré z neba. Rozmaznávajú ho terapiami a prístrojmi od výmyslu sveta, zabúdajú však na jednoduchú maličkosť – štamperlík vlastného bylinkového digestívu.
Začalo sa to v trinástom storočí. Katalánsky doktor Arnoldus Villanovanus pridal do liehu extrakty z liečivých bylín a dochutil ho medom. Tak vraj vznikol prvý písomne zaznamenaný likér a prvá premena nepríjemných žalúdočných kvapiek na znesiteľné pitie. Práve bylinné „horké“ sú najstaršou skupinou rozsiahlej likérovej rodiny. Ale až rozmach kúpeľníctva sa o päť storočí neskôr postaral o rozmach týchto drinkov. Išlo vlastne o lieky na tráviacu sústavu, obalené do noblesnejšej podoby aperitívového alebo častejšie digestívového pohárika. Hosť mal postarané o zážitok, o príjemné trávenie času aj o pocit výnimočnosti. V kúpeľoch mu spravidla ponúkali bylinný likér, aký inde nemali, namiešaný podľa dobre stráženej tajnej miestnej receptúry. Nečudo, že v Karlových Varoch získala tamojšia Becherovka (dar anglického doktora Frobriga miestnemu lekárnikovi Josefovi Becherovi) označenie trinásty prameň. Vyobliekaní hostia si na promenáde spokojne uchlipkávali z minerálnych vôd, ale pred i po obede si radšej dopriali dva centilitre mierne vychladeného liečivého likéru. Hoci mnohí lekári potvrdzujú skutočné liečebné účinky bylinných likérov, svoje zohráva aj dobrý marketing. Vedel to napríklad aj Gustav Becher, šéf firmy z konca devätnásteho storočia, ktorý napriek rozšíreniu výroby zámerne udržiaval atmosféru nedostatku „anglickej horkej“ a miernu prevahu dopytu nad ponukou. Ani dnešný hosť kúpeľov sa nezmenil. Hľadá oázu zdravia, pokoja, výnimočnosti a noblesy. K procedúram, minerálnym vodám, koncertom a tradičným oblátkam patrí štamperlík svojského digestívu najmä tam, kde sa liečia choroby vnútorných orgánov. Koniec koncov nemusí ísť o originálny likérový prameň, ale o spoluprácu medzi výrobcom liehoviny a kúpeľmi, o vhodné balenie, názov a fľašku.
Majstrovský drink
Vehement Desiré
Úplne čerstvý titul „majstra bubliniek“ si na tohtoročnom augustovom 9. ročníku slovensko-českého Hubert cupu na Seneckých jazerách vymiešal Vladimír Baňák z Pezinka. Suchým sektom Hubert l´original brut zalial zmes z vodky Gorbatschow, bazového sirupu, bieleho čaju s jazmínom a sušeného jalovca a nápoj nazval Vehement Desiré.