Nápojový zemepis
Keď vodka, tak od Baltu. Keď vermút, tak od Talianov. Pivo z Belgicka, whisky z Britských ostrovov, rum z Karibiku, brandy od Seiny a shiraz z južnej Afriky. Fajnšmeker sa však na takéto klišé nespolieha.
Zakričte v bare Japonsko a hostia si pomyslia na saké. Kto z laikov by v Ázii hľadal napríklad whisky? A predsa tam nápoj z naklíčeného jačmeňa pália už osemdesiat rokov. Vďaka Šindžirovi Toriimu, ktorý sa ako prvý „vzbúril“ proti dovážaným nápojom. Jeho whisky Suntory Yamazaki chutí inak než škótska vďaka inej klíme bambusových hájov a iným druhom duba používaným na zrecie sudy. Podľa časopisu Forbes fľaša s osemnásťročným obsahom je jedenástou najdrahšou whisky na svete. Nedávno sa absolútnou jednotkou v kategórii malt whisky stala Yoichi 20yr z Hokkaidó a najlepšou blended whisky zase Suntory Hibiki – spomedzi dvesto top značiek sveta.
Alebo si predstavte obrázok zo Švajčiarska: kravička, jódlovanie, štamperlík tradičnej kirschwasser a džbánik dobrého chasselas. Rozhodne k nemu veľmi nepasuje fľaša drsného chlapského pitia. A predsa tam už niekoľko rokov z alpskej raže odrody Picasso či Matador a vody z ľadovca Titlis vyrábajú pomerne drahú Xellent, trikrát destilovanú vodku. Výnimočnosť ukrýva v rovnako výnimočnej červenej fľaške, podobnej veľkému parfumu.