Streda, 26. február, 2020 | Meniny má Viktor

Kultúra jedla a pitia

Husacia jeseň

Divé husi na jeseň odlietajú, domáce zase prilietajú na tanier. Právom ich považujeme za slovenskú špecialitu, ktorá si v rebríčku gastronomickej popularity u zahraničných hostí udržiava pozíciu víťaza.

Francúz, Ind alebo Japonec. Keď vravia o slovenskej gastronómii, vždy spomenú husacie hody. Firmy si objednávajú posedenie v „husacinárňach“, prípadne si dajú husi a lokše priviezť priamo do zasadačky. Incomingové cestovné kancelárie ich zahŕňajú do programových ponúk a reštaurácie do špecializovaných týždňov. Málokto si však uvedomí, že husaciu gastronómiu treba naozaj ovládať. Keď kuchár kúpi hus v supermarkete, upečie ju, odloží, podľa potreby vždy vyberie a prihreje, nuž s originálnou lahôdkou to má spoločné iba pomenovanie. Také husacie stehná či prsia – jedávame ich na jarmokoch alebo vo vlastnej kuchyni – chutia skutočne inak.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Riadne šesť- až osemkilové husi pre nás chovajú na južnom Slovensku. S ich gastronomickou prípravou treba začať už o deň skôr, ale pečú sa v deň konzumácie,“ majiteľ reštaurácie Stolček, prestri sa! v Slovenskom Grobe Ma- rián Machotka vysvetľuje fakt, prečo tamojšie zariadenia pracujú výlučne na objednávku. Hus musí byť čerstvá a jej kulinársky technologický postup môžeme bez zveličovania označiť ako grobské know-how. Potom je pečeň ľahká ako páperie, polievka z drobov mastná tak akurát, húska šťavnatá, lokša tenká a kapusta kyslá i sladká zároveň. A prečo práve v dedinke pezinského okresu? Vďaka bohatej úrode kukurice sa tam vodnej hydine darilo už oddávna. Ktosi prišiel na nápad nielen chovať ju, ale i piecť a takúto upečenú voziť do Viedne položenú na lokšiach. Postupne sa chov presunul do iných regiónov, ale pečenie ostalo v Grobe a dnes sa mu venuje takmer tridsať reštaurácií. Podľa someliera Štefana Valoviča sa k husi na slovenský spôsob hodí mladé červené víno, s kvasenou kapustou skôr pivo. Bartender Michal Trizuliak by zase „slovenskosť“ hostín podčiarkol kvalitnou liehovinou z tunajších hrušiek a jabĺk (značka Zipser dokonca oživila aj starodávnu dulu).

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DM7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DM7 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Hlavné správy zo Sme.sk

Kočnerovo sledovacie komando kontra sledoval niekto ďalší

Ľudia od Petra Tótha mali tajné tiene.

Miroslav Kriak na súde.
Podcast Dobré Ráno.
Stĺpček Jakuba Fila

Kto sledoval Kočnerovo komando? Bola to SIS?

Chýbajúce odpovede budú naznačovať, že nezlyhala len polícia.

Jakub Filo.

Neprehliadnite tiež

NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Štátny fond tesne pred voľbami minul 11 miliónov na IT systém. Érsek sa od toho dištancuje

Kupujú nový IT systém, hoci už jeden majú, od rovnakej firmy.