Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Husacia jeseň

Divé husi na jeseň odlietajú, domáce zase prilietajú na tanier. Právom ich považujeme za slovenskú špecialitu, ktorá si v rebríčku gastronomickej popularity u zahraničných hostí udržiava pozíciu víťaza.

Francúz, Ind alebo Japonec. Keď vravia o slovenskej gastronómii, vždy spomenú husacie hody. Firmy si objednávajú posedenie v „husacinárňach“, prípadne si dajú husi a lokše priviezť priamo do zasadačky. Incomingové cestovné kancelárie ich zahŕňajú do programových ponúk a reštaurácie do špecializovaných týždňov. Málokto si však uvedomí, že husaciu gastronómiu treba naozaj ovládať. Keď kuchár kúpi hus v supermarkete, upečie ju, odloží, podľa potreby vždy vyberie a prihreje, nuž s originálnou lahôdkou to má spoločné iba pomenovanie. Také husacie stehná či prsia – jedávame ich na jarmokoch alebo vo vlastnej kuchyni – chutia skutočne inak.

SkryťVypnúť reklamu

„Riadne šesť- až osemkilové husi pre nás chovajú na južnom Slovensku. S ich gastronomickou prípravou treba začať už o deň skôr, ale pečú sa v deň konzumácie,“ majiteľ reštaurácie Stolček, prestri sa! v Slovenskom Grobe Ma- rián Machotka vysvetľuje fakt, prečo tamojšie zariadenia pracujú výlučne na objednávku. Hus musí byť čerstvá a jej kulinársky technologický postup môžeme bez zveličovania označiť ako grobské know-how. Potom je pečeň ľahká ako páperie, polievka z drobov mastná tak akurát, húska šťavnatá, lokša tenká a kapusta kyslá i sladká zároveň. A prečo práve v dedinke pezinského okresu? Vďaka bohatej úrode kukurice sa tam vodnej hydine darilo už oddávna. Ktosi prišiel na nápad nielen chovať ju, ale i piecť a takúto upečenú voziť do Viedne položenú na lokšiach. Postupne sa chov presunul do iných regiónov, ale pečenie ostalo v Grobe a dnes sa mu venuje takmer tridsať reštaurácií. Podľa someliera Štefana Valoviča sa k husi na slovenský spôsob hodí mladé červené víno, s kvasenou kapustou skôr pivo. Bartender Michal Trizuliak by zase „slovenskosť“ hostín podčiarkol kvalitnou liehovinou z tunajších hrušiek a jabĺk (značka Zipser dokonca oživila aj starodávnu dulu).

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DM7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DM7 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Bezbariérové vozidlo
  2. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  3. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Zelená Bratislava
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  7. Ruža zmeny
  8. Úpravy automobilov pre ZŤP
  9. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  10. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 690
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 138
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 686
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 712
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 085
  6. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 11 437
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 9 407
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 076
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 071
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 023
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Zamestnanci spoločnosti Volkswagen Slovakia pracujú na výrobnej linke.
Aplikácia Payme.

Bratislavčania výrazne ušetria za teplo a mohli by ešte viac. Zlacnie aj inde

Dôvodom sú nižšie ceny zemného plynu, štiepky i uhlia.

Richard Sulík
Burger King ponúka jedlo aj cez donáškové služby.