Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Pri víne sme národovci

Všimol si to aj Alex Poulenc, prevádzkový riaditeľ bratislavského hotela Radisson SAS Carlton. Vo víne mu patriotizmom pripomíname Francúzov.

NaHacaja, Ostrožoviča, Podolu, Masaryka, Mrvu, Topoľčianky, Belú či juhoslovenského Papilliona podľa Alexa Poulenca nemá na Slovensku ani Čile či Austrália. Ani somelier spoločnosti Metro Cash & Carry Ivo Dvořák sa netají, že slovenské a české vína mu vo všeobecnosti chutia viac než iné. „Vyrastali sme na nich,“ vraví v metafore. Štatistika predaja potvrdzuje, že tento pocit majú aj spotrebitelia. Síce naďalej kupujú aj vína z Nového sveta, ale po uspokojení prvotnej zvedavosti záujem ochabuje. Stagnuje, prípadne klesá aj predaj vína z Francúzska a zo Španielska (s výnimkou šampanského). Naopak, rastie dopyt po vínach z Rakúska, Nemecka, Maďarska, Moldavska i Bulharska. České a moravské vína si držia jedenásťpercentný podiel, ale najčulejší pohyb nastal v domácich značkách. Vo vinotéke v Metre sa kupuje o 6,2 percenta viac slovenských červených vín a o desať percent viac šumivých vín než vlani. „Najdynamickejšie sa vyvíja kategória ružových vín – z oboch strán pultu. Spotrebitelia ich kupujú oveľa viac, vinári ich zase viac produkujú a vo vynikajúcej kvalite,“ hovorí hlavný nákupca vína a liehovín Roman Kováčik. Ružové vína sa umiestnili aj medzi tohtoročnými víťazmi súťaže Metro víno roka. Tradičné chute sa začínajú vracať aj pri aperitívoch. Metro ich predá trošku menej než predtým (s výnimkou portského), spotrebitelia však znovu objavujú staré domáce vermútové značky. Ako ďalší trend sa vykryštalizoval výber kvalitnejších a drahších vín, záujem o rady somelierov, orientácia na aromatickejšie odrody – muškát, tramín červený, rulandské, irsai oliver. Z červených zase na cabernet sauvignon, modrý portugal, frankovku modrú, svätovavrinecké, farbiarky alibernet, neronet, dornfelder či novokríženca s názvom Hron.

SkryťVypnúť reklamu

Špeciality

Steak Fiorentina

Stále rovnaký, len ochutenie iné. Tak vyzerá slovenská steaková kultúra. Pritom tajomstvo rezňa spočíva v tom, že má vyniknúť samotná surovina. A tá závisí od konkrétneho plemena zvieraťa, krájania mäsa a aj technologického postupu pečenia. „S florentským steakom sa hosť nestretáva, preto vyplňujeme medzeru a štartujeme vzdelávacou ochutnávkou,“ hovorí Jarmila Chylová, manažérka bratislavskej Sole Mio Pizza Grill, členskej reštaurácie Asociácie talianskych reštaurácií na Slovensku. Dvojcentimetrové rezne nízkej roštenky a sviečkovice s kosťou (na spôsob T-bone) pochádzajú z Toskánska z hovädzieho plemena Chianina alebo Maremmana. Na grile – v Sole mio na drevenom uhlí pred očami hostí – sa „oškvrčia“ zopár minút a jedia sa poliate olivovým olejom. Steak zvykne vážiť aj kilo, takže sa ráta s dvoma až troma spolustolovníkmi. V angličtine sa takému steaku hovorí porterhouse. Encyklopédie pripisujú pôvod až štyrom americkým prameňom.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DMQ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DMQ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť
  4. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  2. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  3. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  4. Magazín SME Ženy už v predaji
  5. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  6. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  7. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  8. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  9. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  10. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 36 435
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 24 642
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 17 751
  4. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 299
  5. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 038
  6. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 15 505
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 411
  8. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 12 221
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 350
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 248
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová na stretnutí s náčelníkom generálneho štábu Danielom Zmekom a veliteľom operácie Spoločná zodpovednosť Ivanom Pachom.
Testovanie v Dolnom Kubíne.
Prezidentka Zuzana Čaputová.
Cynická obluda

Banzai!

Do plošného testovania ostáva pol dňa a stále je len 60% potrebných zdravotníkov. Vedenie nariadilo neustupovať.