Pondelok, 17. február, 2020 | Meniny má Miloslava

Kultúra jedla a pitia

Pri víne sme národovci

Všimol si to aj Alex Poulenc, prevádzkový riaditeľ bratislavského hotela Radisson SAS Carlton. Vo víne mu patriotizmom pripomíname Francúzov.

NaHacaja, Ostrožoviča, Podolu, Masaryka, Mrvu, Topoľčianky, Belú či juhoslovenského Papilliona podľa Alexa Poulenca nemá na Slovensku ani Čile či Austrália. Ani somelier spoločnosti Metro Cash & Carry Ivo Dvořák sa netají, že slovenské a české vína mu vo všeobecnosti chutia viac než iné. „Vyrastali sme na nich,“ vraví v metafore. Štatistika predaja potvrdzuje, že tento pocit majú aj spotrebitelia. Síce naďalej kupujú aj vína z Nového sveta, ale po uspokojení prvotnej zvedavosti záujem ochabuje. Stagnuje, prípadne klesá aj predaj vína z Francúzska a zo Španielska (s výnimkou šampanského). Naopak, rastie dopyt po vínach z Rakúska, Nemecka, Maďarska, Moldavska i Bulharska. České a moravské vína si držia jedenásťpercentný podiel, ale najčulejší pohyb nastal v domácich značkách. Vo vinotéke v Metre sa kupuje o 6,2 percenta viac slovenských červených vín a o desať percent viac šumivých vín než vlani. „Najdynamickejšie sa vyvíja kategória ružových vín – z oboch strán pultu. Spotrebitelia ich kupujú oveľa viac, vinári ich zase viac produkujú a vo vynikajúcej kvalite,“ hovorí hlavný nákupca vína a liehovín Roman Kováčik. Ružové vína sa umiestnili aj medzi tohtoročnými víťazmi súťaže Metro víno roka. Tradičné chute sa začínajú vracať aj pri aperitívoch. Metro ich predá trošku menej než predtým (s výnimkou portského), spotrebitelia však znovu objavujú staré domáce vermútové značky. Ako ďalší trend sa vykryštalizoval výber kvalitnejších a drahších vín, záujem o rady somelierov, orientácia na aromatickejšie odrody – muškát, tramín červený, rulandské, irsai oliver. Z červených zase na cabernet sauvignon, modrý portugal, frankovku modrú, svätovavrinecké, farbiarky alibernet, neronet, dornfelder či novokríženca s názvom Hron.

Článok pokračuje pod video reklamou

Špeciality

Steak Fiorentina

Stále rovnaký, len ochutenie iné. Tak vyzerá slovenská steaková kultúra. Pritom tajomstvo rezňa spočíva v tom, že má vyniknúť samotná surovina. A tá závisí od konkrétneho plemena zvieraťa, krájania mäsa a aj technologického postupu pečenia. „S florentským steakom sa hosť nestretáva, preto vyplňujeme medzeru a štartujeme vzdelávacou ochutnávkou,“ hovorí Jarmila Chylová, manažérka bratislavskej Sole Mio Pizza Grill, členskej reštaurácie Asociácie talianskych reštaurácií na Slovensku. Dvojcentimetrové rezne nízkej roštenky a sviečkovice s kosťou (na spôsob T-bone) pochádzajú z Toskánska z hovädzieho plemena Chianina alebo Maremmana. Na grile – v Sole mio na drevenom uhlí pred očami hostí – sa „oškvrčia“ zopár minút a jedia sa poliate olivovým olejom. Steak zvykne vážiť aj kilo, takže sa ráta s dvoma až troma spolustolovníkmi. V angličtine sa takému steaku hovorí porterhouse. Encyklopédie pripisujú pôvod až štyrom americkým prameňom.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DMQ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DMQ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj vy strácate gastráče? S kartou CALLIO BONSY je tomu koniec
  2. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  4. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  5. Darujte od srdca pre rozum
  6. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  7. Oplatí sa investovať do lepších svetiel?
  8. Získajte výnos až 15 % ročne
  9. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili
  10. Kvízová hra o Gorile :) volebnú noc osvieži, po voľbách nesklame
  1. Móda roku 2020: Ktoré kúsky ostávajú in?
  2. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  3. Liptov in wintertime
  4. Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach
  5. Ako môže prežiť umenie v Žiline?
  6. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  7. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  8. Ani úrazy zubov neohrozia prípravy na ples, svadbu či rokovanie
  9. Poklepanie základného kameňa viacúčelovej športovej haly na EUBA
  10. EXIMBANKA SR prináša ďalšie možnosti pre Vaše rozvojové projekty
  1. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 18 451
  2. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 16 942
  3. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 8 969
  4. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 8 195
  5. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 7 997
  6. SME proti extrémizmu na školách 6 712
  7. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 6 389
  8. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 6 275
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 6 100
  10. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 6 034

Hlavné správy zo Sme.sk

Bývalá ombudsmanka Dubovcová: Vo voľbách pôjde o charakter štátu

Bývalá ombudsmanka je číslom 150 na kandidátke PS-Spolu.

Bývalá ombudsmanka a kandidátka PS/Spolu do parlamentu Jana Dubovcová.

Je to ako manželstvo. Vlhovci sa dohodli s Magonim

Slovenka povedala, že ho potrebuje.

Petra Vlhová s Liviom Magonim.
Cynická obluda

Kotlebovci si pochvaľujú EÚ

Pozrite ich - spokojní občania Európskej únie, naplno využívajúci elementy, ktoré nám sem vnútili z Bruselu.

AUTORSKÁ STRANA SAMUELA MARCA

Neuveriteľne smutný príbeh Harabina (píše Samo Marec)

Čo, ak nie toto, je definíciou zlého človeka?

Na snímke prezidentský kandidát Štefan Harabin počas predstavenia loga, sloganu a programu v Bratislave 28. januára 2019.

Neprehliadnite tiež

KOMENTÁR EDUARDA ŽITŇANSKÉHO

Diaľnice zadarmo sú nezmysel a zlomyseľnosť

Ide najmä o položenie nášľapnej míny pre vládu budúcu.