Rôzne „fastfoodarne“, ktorým sa roky darilo dobýjať svet, blednú závisťou. Aj Číňania, ktorí stihli otvoriť reštaurácie takpovediac v každej krajine, sa len prekvapene pozerajú. V ostatných rokoch sa japonské reštaurácie stali stravovacou modlou moderných ľudí po celom svete.
Štatistiky prezrádzajú, že počet japonských reštaurácií sa vo svete rozrástol už na približne 25-tisíc a ďalšie každým dňom pribúdajú. A to napriek tomu, že ceny v suši baroch nie sú napríklad v porovnaní s čínskymi reštauráciami nijako nízke. V Európe je ich okolo dvoch tisícok, na Britských ostrovoch štyristo, v Severnej Amerike desaťtisíc a v Rusku päťsto. V čom to je, že cez taniere Západniarov predtým nevídané japonské jedlá dobyli svet?
Odborníci hovoria, že je to symbol zdravej stravy, ktorou začínajú byť posadnutí najmä obyvatelia krajín, kde sa stali stres a obezita doslova epidémiou. A ešte čosi: je to neutíchajúci chýr o japonskej dlhovekosti. Veď ide o krajinu s najdlhšie žijúcimi obyvateľmi na svete. Len storočných ľudí tam žije údajne až 32-tisíc. Výskumy popredných svetových vedcov hovoria, že jednou z príčin tejto nezvyklej dlhovekosti je najmä strava postavená na ryži, sóji, rybách a zelenine.