Pondelok, 26. júl, 2021 | Meniny má Anna, HanaKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Keby sme sa cudzinca opýtali na cukrárske dojmy zo Slovenska, určite by spomenul zmrzlinu, palacinky, štrúdľu a možno aj cr?me br?lée. Pritom tradícia tunajších dezertov je omnoho bohatšia.

Marlenka, zmrzlina a palacinky

Taliansko je známe svojím tiramisu, Francúzsko svadobnou croquembouche, na Cypre jedia baklavu, vo Veľkej Británii christmas pudding a na Malte kannoli. K Rakúsku patrí Sacherova torta a k Fínsku vyprážané typpaleivät. A Slovensko sa môže do pamäti gurmetov zapísať nielen bratislavskými orechovými rožtekmi (prebojovali sa aj do medzinárodnej gastronómie), ale aj krémešmi, doboškami, likérovými špicmi, laskonkami, karamelovými veterníkmi, punčovými a medovými rezmi, grilážkami a noblesnými gaštanovými zákuskami. Štatistiky mnohých cukrárov tiež vravia o tom, že dve tretiny ich zákazníkov dávajú prednosť klasike. Približne dvadsať percent maškrtníkov viac obľubuje nové druhy dezertov, napríklad želé kocky a jogurtové zákusky. Zvyšných desať percent si rado dopraje úplne čerstvé a „ešte teplé“ novinky. Vo všeobecnosti prevláda trend ľahších a menej mastných zákuskov, totožný s trendom v celej slovenskej kuchyni. To však neznamená, že sa národné chute menia, iba sa odľahčujú a modernizujú. Príkladom môžu byť šľahačkové rolády, ktoré sa už pred niekoľkými rokmi zaradili medzi klasiku.

SkryťVypnúť reklamu

„Naša stará cukrárčina bola mimoriadne dobrá i pekná, len málo propagovaná. Nájdeme v nej i vychytené trendové ozdôbky z čokolády či karamelu, moderné drobné miňonky. Stačí si prelistovať cukrárske publikácie z päťdesiatych rokov,“ tvrdí cukrárka Klaudia Mikulová z Bojníc. Žiaľ, cukrárska zručnosť i fantázia akoby v boji s „umelohmotnými“ polotovarmi prehrala na celej čiare. Slovenskej sladkej scéne sa dnes vyhýba klasika tradičná i jej „fusion variácia“. V reštauráciách hosť napočíta aj desať dezertov. Po počiatočnom nadšení však raz-dva zistí, že spravidla ide stále o to isté – kombinácie spomínanej zmrzliny, ovocia, palaciniek a štrúdlí.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DND na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DND na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte
  3. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu?
  5. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  6. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  7. Lenivý brunch s Muchom
  8. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  9. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  2. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  3. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  4. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  5. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú
  6. Lenivý brunch s Muchom
  7. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  8. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  9. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  10. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 011
  2. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 7 262
  3. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 778
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 297
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 263
  6. Od Česka až po Jadran 3 798
  7. Nekoná štát, začali súkromní investori. Sociálne byty sa stávajú 3 529
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 083
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 030
  10. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu 2 112
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ľuboš Blaha zo Smeru (vľavo) a Marian Kotleba z ĽSNS prišli podporiť protestujúcich pred budovu Národnej rady.

Toto je rok 2021, toto je najlepší možný výsledok miliónov rokov evolúcie.


25. júl
Prezidentka Zuzana Čaputová.

Minister Lengvarský má dôveru prezidentky.


a 1 ďalší 23. júl
Nataša Holinová

Požiadavka na generálny štrajk je dôkazom zdevastovaného školstva.


2 h

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto

Analýza INDEXU ukázala, že výber je obmedzený, ceny rastú.


3 h
Zakladatelia firmy Boataround Pavel Přibiš a Jana Escher

Boataround má v ponuke 16-tisíc lodí.


1. júl
Developer Peter Valach.

Majetky VAV investu boli rozsiahle.


25. júl