Pondelok, 17. február, 2020 | Meniny má Miloslava

Kultúra jedla a pitia

Keby sme sa cudzinca opýtali na cukrárske dojmy zo Slovenska, určite by spomenul zmrzlinu, palacinky, štrúdľu a možno aj cr?me br?lée. Pritom tradícia tunajších dezertov je omnoho bohatšia.

Marlenka, zmrzlina a palacinky

Taliansko je známe svojím tiramisu, Francúzsko svadobnou croquembouche, na Cypre jedia baklavu, vo Veľkej Británii christmas pudding a na Malte kannoli. K Rakúsku patrí Sacherova torta a k Fínsku vyprážané typpaleivät. A Slovensko sa môže do pamäti gurmetov zapísať nielen bratislavskými orechovými rožtekmi (prebojovali sa aj do medzinárodnej gastronómie), ale aj krémešmi, doboškami, likérovými špicmi, laskonkami, karamelovými veterníkmi, punčovými a medovými rezmi, grilážkami a noblesnými gaštanovými zákuskami. Štatistiky mnohých cukrárov tiež vravia o tom, že dve tretiny ich zákazníkov dávajú prednosť klasike. Približne dvadsať percent maškrtníkov viac obľubuje nové druhy dezertov, napríklad želé kocky a jogurtové zákusky. Zvyšných desať percent si rado dopraje úplne čerstvé a „ešte teplé“ novinky. Vo všeobecnosti prevláda trend ľahších a menej mastných zákuskov, totožný s trendom v celej slovenskej kuchyni. To však neznamená, že sa národné chute menia, iba sa odľahčujú a modernizujú. Príkladom môžu byť šľahačkové rolády, ktoré sa už pred niekoľkými rokmi zaradili medzi klasiku.

Článok pokračuje pod video reklamou

„Naša stará cukrárčina bola mimoriadne dobrá i pekná, len málo propagovaná. Nájdeme v nej i vychytené trendové ozdôbky z čokolády či karamelu, moderné drobné miňonky. Stačí si prelistovať cukrárske publikácie z päťdesiatych rokov,“ tvrdí cukrárka Klaudia Mikulová z Bojníc. Žiaľ, cukrárska zručnosť i fantázia akoby v boji s „umelohmotnými“ polotovarmi prehrala na celej čiare. Slovenskej sladkej scéne sa dnes vyhýba klasika tradičná i jej „fusion variácia“. V reštauráciách hosť napočíta aj desať dezertov. Po počiatočnom nadšení však raz-dva zistí, že spravidla ide stále o to isté – kombinácie spomínanej zmrzliny, ovocia, palaciniek a štrúdlí.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DND na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DND na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj vy strácate gastráče? S kartou CALLIO BONSY je tomu koniec
  2. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  4. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  5. Darujte od srdca pre rozum
  6. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  7. Oplatí sa investovať do lepších svetiel?
  8. Získajte výnos až 15 % ročne
  9. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili
  10. Kvízová hra o Gorile :) volebnú noc osvieži, po voľbách nesklame
  1. Móda roku 2020: Ktoré kúsky ostávajú in?
  2. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  3. Liptov in wintertime
  4. Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach
  5. Ako môže prežiť umenie v Žiline?
  6. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  7. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  8. Ani úrazy zubov neohrozia prípravy na ples, svadbu či rokovanie
  9. Poklepanie základného kameňa viacúčelovej športovej haly na EUBA
  10. EXIMBANKA SR prináša ďalšie možnosti pre Vaše rozvojové projekty
  1. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 18 461
  2. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 16 339
  3. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 8 868
  4. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 8 083
  5. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 8 028
  6. SME proti extrémizmu na školách 6 589
  7. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 6 265
  8. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 6 199
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 6 023
  10. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 5 953

Hlavné správy zo Sme.sk

Je to ako manželstvo. Vlhovci sa dohodli s Magonim

Slovenka povedala, že ho potrebuje.

Petra Vlhová s Liviom Magonim.
Bývalá ombudsmanka a kandidátka PS/Spolu do parlamentu Jana Dubovcová.
AUTORSKÁ STRANA SAMUELA MARCA

Neuveriteľne smutný príbeh Harabina (píše Samo Marec)

Čo, ak nie toto, je definíciou zlého človeka?

Na snímke prezidentský kandidát Štefan Harabin počas predstavenia loga, sloganu a programu v Bratislave 28. januára 2019.
Cynická obluda

Kotlebovci si pochvaľujú EÚ

Pozrite ich - spokojní občania Európskej únie, naplno využívajúci elementy, ktoré nám sem vnútili z Bruselu.

Neprehliadnite tiež

Čo číta INDEX

Krach fabriky, pád lietadla. Ako predísť katastrofám v zložitom svete

Dvojica ekonómov ponúka praktické rady.