Bylinka na každú opicu
Druh a kvalita nápojov, zdravotný i „duševný“ stav organizmu, hmotnosť, metabolizmus. To všetko vplýva na to, či sa po oslave nezobudíme s „opicou“ na pleci.
Staršie romány píšu v tejto súvislosti o klasickom životobudiči Bloody Mary. Neskôr sa vravelo, že je to len povedačka. Vedci a výskumníci však prišli so sľubným zdôvodnením: paradajky naozaj pôsobia blahodarne na konsolidáciu organizmu vďaka vysokému obsahu antioxidantov. Štipľavá paprika a jej kapsicín zase pomáhajú zmierňovať bolesti. Pri ťažkom ráne teda pomôže aj paradajková polievka, neapolské špagety či šťavy dochutené paprikou. A k tomu všetko s vysokým obsahom fruktózy – med, datle, ovocie.
Vedci v Kórei zistili, že táto forma jednoduchého cukru zrýchľuje metabolizmus alkoholu až o štvrtinu, preto si tam odjakživa pomáhajú ženšenom. Zdá sa, že s „poalkoholickým“ liečením i výskumami sú v Ázii ďaleko. Možno aj preto, že napríklad v Japonsku pácha pitie veľké škody. Tamojším ľuďom chýba enzým na vyháňanie drinkov z krvi. Nahrádzajú ho semenami ginka dvojlaločného, ktoré na oslavách podávajú spolu s pitím. Naši prapradedovia poznali silu horkých bylín – púpavy, paliny či horca, barmani odporúčajú pár kvapiek Angostury bitters do vriacej vody a Číňania oddávna stavujú na kôru chinínovníka. Alebo na to idú opačne – kapsuly z puerárie laločnatej prehltnú už pri prvom prípitku. Rastlina v krvi rýchlo zhromažďuje jedovatý acetaldehyd, takže konzumentovi býva zle už hneď na začiatku a viac piť nedokáže.