Rozdiely medzi mestským a horským hotelom sú veľké – v Bratislave bývajú hluché víkendy, v Tatrách zase pracovný týždeň
sú veľké – v Bratislave bývajú hluché víkendy,
v Tatrách zase pracovný týždeň
Slováci to majú v povahe – zapustiť korene, postaviť si strechu nad hlavou, užívať si rodinné zázemie. Nový štýl života i práce však často núti opúšťať tento stereotyp, sťahovať sa, meniť prostredie, cestovať za prácou i vzdelaním. Putovanie za novými výzvami zmenilo aj charakter práce dvoch hotelierov.
Peter Hain je dnes riaditeľ Grandhotela Praha v Tatranskej Lomnici a Marián Zubo zasa riaditeľ Alizé restaurant & club v Bratislave. Medzi geografie ich pracovných dráh by sme mohli položiť znamienko rovnosti, len s opačnými šípkami. Peter pracoval ako obchodný riaditeľ bratislavského hotela Crowne Plaza a ponuka riadiť tatranský hotel ho „odvelila“ do slovenských veľhôr. Marián zasa riadil Kúpele Štrbské Pleso a neskôr prijal kreslo manažéra gastronomickej spoločnosti RC Slovakia v hlavnom meste. Niečo získali a niečo stratili, veľa obetovali, no veľa sa aj naučili. Niečo vybudovali a do niečoho neistého i vošli. Jeden sem, druhý tam. Svoje rozhodnutie doteraz neoľutovali.
Namiesto gastronómie kasíno. Po skončení strednej hotelovej školy v Piešťanoch zamieril Topoľčanec P. Hain do strediska služieb na „vládnom“ Bôriku. Sľúbili mu, že po vojenskej službe dostane pod palec vináreň, ktorá mala ako prvá poskytovať aj komerčné služby, a to nielen pre stranu a vládu. November 1989 zmaril tieto plány, zároveň poskytol nové možnosti.