Barly čiernej dámy
Zalievanej káve sa nehovorí turecká, rôzne zmesi znamenajú iný zážitok. Kávu chceme s trvanlivou penou a v nahriatej šálke. Kávičkári sú čoraz vzdelanejší, mnohé kaviarne však trendy nestíhajú.
Dať si stretnutie pri káve? Niekde je nafajčené, inde nemajú dosť stolíkov, sú lokály, kde nebýva príjemná obsluha a inde je to všetko v poriadku vrátane parkovania a WiFi, len kávu robia mizernú. Keď pri príležitosti Hotel & Gurmet Forum oceňovali najlepší kaviarenský projekt, ťažkosti boli už pri nomináciách. Nie a nie nájsť kaviareň s dobrou kávou a ešte aj dobrým konceptom, myšlienkou. Napokon to vyhrala cukráreň (Domenico v Poprade). V hodnotení Bar Awards´08 v novej kategórii Najlepšia kaviareň zase zvíťazila bratislavská Lancia café (po redizajne pôvodnej Camouflage), teda licenčný projekt. V kaviarenstve máme teda stále čo doháňať. Veď aj skutočných slovenských baristov zrátame na prstoch dvoch rúk.
Aj zahraniční gastro odborníci vravia, že na Slovensku sa bežne ponúka nadpriemerné množstvo druhov káv – arabská, írska, alžírska. Pripravené sú podľa medzinárodných zvyklostí i podľa fantázie. Smotana, mlieko, alkohol či cordialy majú nezriedka iba zastrieť trápnu skutočnosť, že kvalitné presso vlastne pripraviť nevedia.