Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Kultúra jedla a pitia

Tanier s parohami

Naši pradedovia ešte nepoznali morku, ale svoj zemiakovo-múčny stôl si pytliacky spestrovali mäsom z medveďa, diviaka, srnca, dropa, ježa, vydry alebo čajky. Jedlá zo zveriny sa teda právom považujú za tunajšiu národnú kuchyňu.

Každý guláš iná vôňa, každý rezeň iná chuť. Nielen vďaka rozličnému živočíšnemu druhu, veku a pohlaviu zveri, ale aj pre rôznorodosť potravy, akou sa živila. Gurmán vie, že iné trávy, plody, ovocie a ostatné zložky potravy vplývajú na zvláštnu pikantnosť a korenistosť tohto mäsa a dá sa to využiť pre originalitu parohatého, pernatého, srstnatého alebo čierneho taniera. A zverina zo Slovenska má ešte jednu prednosť. Vďaka lovu z voľnej prírody jej aj bez papierov môžeme určite prisúdiť predponu bio.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keď chceme zahraničnému hosťovi predstaviť chuť Slovenska a ponúknuť mu čosi iné, spravidla siahneme práve po receptoch z diviny: srnčí chrbát so šípkovou omáčkou, diviačí steak s dubákovo-jarabinovým čatní alebo zajačí vínový guláš uprednostnia aj pred obľúbenými stálicami alebo najexotickejšími novinkami zážitkovej gastronómie.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DS7 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DS7 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  2. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  3. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 911
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 657
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 174
  4. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 11 017
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 252
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 719
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 169
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 933
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 718
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 468