Streda, 16. október, 2019 | Meniny má Vladimíra

Kultúra jedla a pitia

Soľ nad soľ

Kuchyňa teplá i studená, slaná i kyslá, zeleninová, cestovinová, mäsitá, našská či exotická, ľudová i zážitková. Všade potrebuje aspoň povestnú štipku soli.

Švédsko-americký šéfkuchár Marcus Samuelsson tvrdí, že škandinávska kuchyňa je unikátna veľkými hrami okolo pomeru cukru a soli. Kamenná, solivarská či morská soľ totiž umocňuje a zároveň aj vyvažuje chuť cukru. Vraví sa, že presolené jedlo sa nedá zachrániť. V skutočnosti stačí pridať cukor a do presladeného jedla zase soľ. Táto kulinárska prísada zvýrazňuje chuť jedla, zmierňuje kyslosť kyselín, v chlebe zvyšuje účinnosť lepku, pomáha človeku tráviť. Keď jej však dáme veľa, zadržiava v tele vodu a škodí cievam, brzdí účinok droždia, v strukovinách spôsobuje tvrdnutie šupky. So soľou teda opatrne. V dnešných zlepšovacích časoch dokonca ešte opatrnejšie. Zo zdravotných dôvodov producenti obohacujú chlorid sodný o jód, fosfor či vápnik spôsobujúci vlhnutie soli. Riešením je potom ferokyanid sodný, ktorý tomu zabraňuje. Nášmu telu to neprekáža, gastronómii však áno. Podľa šéfkuchárov dnešné soli často kazia zážitok z jedla a dodávajú mu neprirodzenú, umelú chuť.

Článok pokračuje pod video reklamou

A tak sa aj najzákladnejšie ochucovadlo dostalo do haute cousine ako predmet gastronomických trendov. „Butiky“ s potravinami ponúkajú desiatky solí vyrábaných v malom a draho. Nemyslia sa tým iba zmesi korenín so soľou, ktoré si v lepších reštauráciách pripravujú sami, ale iné postupy pri výrobe, iný prirodzený obsah minerálnych látok a iný pôvod soli. Od zvláštnych plochých vločiek z Mexického zálivu či himalájsku Cereus cez Sel marin de Noirmoutier alebo Fleur de sel de Guérande z atlantského pobrežia Francúzska, čiernu kamennú Kala namak z Indie, ružovú soľ z Havaja, soľ údenú dymom z tvrdého dreva až po jednu z najdrahších – béžovú Amabito no moshio (kilogram za 50 až 80 amerických dolárov). Keď z morských rias vyplavených na japonskom pobreží vyvaria tonu vody, získajú len dvadsať kíl soli produkovanej už dva a pol tisícročia.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DUZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DUZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  2. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  3. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  4. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  6. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  8. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  9. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  10. Nestarnú, ale dozrievajú
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 773
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 767
  3. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 11 169
  4. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 126
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 095
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 531
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 234
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 9 026
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 818
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 588