Piatok, 4. december, 2020 | Meniny má Barbora, BarbaraKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Soľ nad soľ

Kuchyňa teplá i studená, slaná i kyslá, zeleninová, cestovinová, mäsitá, našská či exotická, ľudová i zážitková. Všade potrebuje aspoň povestnú štipku soli.

Švédsko-americký šéfkuchár Marcus Samuelsson tvrdí, že škandinávska kuchyňa je unikátna veľkými hrami okolo pomeru cukru a soli. Kamenná, solivarská či morská soľ totiž umocňuje a zároveň aj vyvažuje chuť cukru. Vraví sa, že presolené jedlo sa nedá zachrániť. V skutočnosti stačí pridať cukor a do presladeného jedla zase soľ. Táto kulinárska prísada zvýrazňuje chuť jedla, zmierňuje kyslosť kyselín, v chlebe zvyšuje účinnosť lepku, pomáha človeku tráviť. Keď jej však dáme veľa, zadržiava v tele vodu a škodí cievam, brzdí účinok droždia, v strukovinách spôsobuje tvrdnutie šupky. So soľou teda opatrne. V dnešných zlepšovacích časoch dokonca ešte opatrnejšie. Zo zdravotných dôvodov producenti obohacujú chlorid sodný o jód, fosfor či vápnik spôsobujúci vlhnutie soli. Riešením je potom ferokyanid sodný, ktorý tomu zabraňuje. Nášmu telu to neprekáža, gastronómii však áno. Podľa šéfkuchárov dnešné soli často kazia zážitok z jedla a dodávajú mu neprirodzenú, umelú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

A tak sa aj najzákladnejšie ochucovadlo dostalo do haute cousine ako predmet gastronomických trendov. „Butiky“ s potravinami ponúkajú desiatky solí vyrábaných v malom a draho. Nemyslia sa tým iba zmesi korenín so soľou, ktoré si v lepších reštauráciách pripravujú sami, ale iné postupy pri výrobe, iný prirodzený obsah minerálnych látok a iný pôvod soli. Od zvláštnych plochých vločiek z Mexického zálivu či himalájsku Cereus cez Sel marin de Noirmoutier alebo Fleur de sel de Guérande z atlantského pobrežia Francúzska, čiernu kamennú Kala namak z Indie, ružovú soľ z Havaja, soľ údenú dymom z tvrdého dreva až po jednu z najdrahších – béžovú Amabito no moshio (kilogram za 50 až 80 amerických dolárov). Keď z morských rias vyplavených na japonskom pobreží vyvaria tonu vody, získajú len dvadsať kíl soli produkovanej už dva a pol tisícročia.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DUZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DUZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Ako inovácie menia naše návyky? Čo už dnes môžete robiť inak
  3. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  4. Na výpadok elektriny vás môže upozorniť aj SMS
  5. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  6. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  7. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  8. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. Vianočné vydanie magazínu SME Ženy
  1. Čo musíte vedieť, ak chcete prežiť Vianoce v zdraví a so svojimi
  2. Nová škôlka 21. storočia na Kramároch
  3. Do Turecka sa dostanete bezpečne z Bratislavy bez potreby testu
  4. Štedré dni s Niké: Vyhraj lyže s podpisom Petry Vlhovej!
  5. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  6. Prvá akumulátorová 2-stupňová snehová fréza na trhu
  7. COOP Jednota je najdôveryhodnejším slovenským predajcom potravín
  8. Tip na vianočný darček? Kvalitný zrak so zľavou 1 000 €
  9. Budeme môcť v budúcnosti pracovať len z domu?
  10. 8 inšpirácií, ako využiť zvyšky jedla a nič nevyhodiť
  1. Slnko a teplo aj cez sviatky: Do Egypta sa vracajú dovolenkári 17 872
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 15 773
  3. Aká je chémia vôní 13 423
  4. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 9 816
  5. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 9 692
  6. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 9 238
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 764
  8. ARÓNIA najsilnejšia prírodná prevencia proti respiračným vírusom 8 407
  9. Bývanie v meste predlžuje život 8 186
  10. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 8 019
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Gröhling by mohol na revanš blokovať Matovičov plán, ale neurobí to

Do Vianoc otvoria aj školu, kam chodia Matovičove dcéry.

Lídri strán po rokovaní u prezidentky.
Dobré ráno

Dobré ráno: Lučanský mal brať úplatky. Kedy sa skončí zatýkanie?

Čo to vypovedá o štáte v ktorom sme žili?

Prokurátor Maroš Žilinka.

Neprehliadnite tiež

Bratislavský Aupark mení majiteľa. Cena prekoná všetky rekordy

Realitný obchod desaťročia je pred finalizáciou.

Ilustračné foto
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Polovica štátnych akcioviek vymenila šéfov. Netransparentne

Najférovejšie vyberali na ministerstve hospodárstva.

Práce na obchvate by mali byť dokončené v marci 2023.
Medziročný pokles investičného dopytu bol výsledkom najmä nižších investícií do strojov a zariadení, zbraňových systémov a do ostatných strojov a zariadení.
Vizualizácia projektu v Záhorskej Vsi.