Štvrtok, 24. september, 2020 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Soľ nad soľ

Kuchyňa teplá i studená, slaná i kyslá, zeleninová, cestovinová, mäsitá, našská či exotická, ľudová i zážitková. Všade potrebuje aspoň povestnú štipku soli.

Švédsko-americký šéfkuchár Marcus Samuelsson tvrdí, že škandinávska kuchyňa je unikátna veľkými hrami okolo pomeru cukru a soli. Kamenná, solivarská či morská soľ totiž umocňuje a zároveň aj vyvažuje chuť cukru. Vraví sa, že presolené jedlo sa nedá zachrániť. V skutočnosti stačí pridať cukor a do presladeného jedla zase soľ. Táto kulinárska prísada zvýrazňuje chuť jedla, zmierňuje kyslosť kyselín, v chlebe zvyšuje účinnosť lepku, pomáha človeku tráviť. Keď jej však dáme veľa, zadržiava v tele vodu a škodí cievam, brzdí účinok droždia, v strukovinách spôsobuje tvrdnutie šupky. So soľou teda opatrne. V dnešných zlepšovacích časoch dokonca ešte opatrnejšie. Zo zdravotných dôvodov producenti obohacujú chlorid sodný o jód, fosfor či vápnik spôsobujúci vlhnutie soli. Riešením je potom ferokyanid sodný, ktorý tomu zabraňuje. Nášmu telu to neprekáža, gastronómii však áno. Podľa šéfkuchárov dnešné soli často kazia zážitok z jedla a dodávajú mu neprirodzenú, umelú chuť.

SkryťVypnúť reklamu

A tak sa aj najzákladnejšie ochucovadlo dostalo do haute cousine ako predmet gastronomických trendov. „Butiky“ s potravinami ponúkajú desiatky solí vyrábaných v malom a draho. Nemyslia sa tým iba zmesi korenín so soľou, ktoré si v lepších reštauráciách pripravujú sami, ale iné postupy pri výrobe, iný prirodzený obsah minerálnych látok a iný pôvod soli. Od zvláštnych plochých vločiek z Mexického zálivu či himalájsku Cereus cez Sel marin de Noirmoutier alebo Fleur de sel de Guérande z atlantského pobrežia Francúzska, čiernu kamennú Kala namak z Indie, ružovú soľ z Havaja, soľ údenú dymom z tvrdého dreva až po jednu z najdrahších – béžovú Amabito no moshio (kilogram za 50 až 80 amerických dolárov). Keď z morských rias vyplavených na japonskom pobreží vyvaria tonu vody, získajú len dvadsať kíl soli produkovanej už dva a pol tisícročia.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4DUZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4DUZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  3. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  4. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  5. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  6. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  7. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  8. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  9. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  2. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  3. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  4. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  5. Kreatívne učenie
  6. Teraz je čas hýbať sa s VENU® SQ
  7. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  8. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  9. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  10. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 32 920
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 19 031
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 16 181
  4. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 13 185
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 12 451
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 894
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 601
  8. Zatepľujete? Stavte na kvalitný materiál od expertného výrobcu 9 174
  9. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 8 745
  10. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 8 590
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Eskorta privádza bývalého krajského sudcu Pavla Polku na Špecializovaný trestný súd.
Dobré ráno

Dobré ráno: Polícia premeškala Kočnera v trezore. Ako je to možné?

Banku Marian Kočner navštívil 17 hodín po vražde Kuciaka.

Podcast Dobré Ráno.

Vláda očakáva ešte horšie čísla nakazených, opatrenia nezverejnila

Čaputová vyzvala na zrozumiteľné zverejňovanie opatrení.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí a premiér Igor Matovič (obaja OĽaNO).