Vedci vytvorili najúplnejšiu a najpresnejšiu mapu deoxyribonukleovej kyseliny tura domáceho. Zlepšuje poznanie genetiky cicavcov vrátane človeka. A rozširuje možnosti chovu kráv.
Hovädzí dobytok patrí od zdomácnenia pred osem- až desaťtisíc rokmi na Blízkom východe k pilierom živočíšnej produkcie potravín. Kravské mäso, mlieko, mliečne výrobky, kože a ťažná sila významne prispeli k rozvoju civilizácie.
Na šesťročnom výskume mapy DNA tura domáceho sa podieľalo konzorcium vyše tristo vedcov z 25 krajín. Viedol ho genetik Richard Gibbs z Baylorovho lekárskeho kolégia v texaskom Houstone (USA). Práce si vyžiadali vyše 35 miliónov dolárov. Náklady pokryla najmä americká vláda. Odráža to význam kráv v USA, kde ich chovajú 94 miliónov. Kravský genóm je však voľne prístupný. Uverejnili ho časopisy Science, BMC Genomics, BMC Genetics, BMC Evolutionary Biology a Genome Biology.