Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Niektoré krajiny sa tešia povesti kulinárskych veľmocí, nad inými iba mávneme rukou. Ale keď sa na gastronómiu pozrieme ako na celok, aj outsideri dali svetu mnohé nápady a prvenstvá.

Sláva zaznávaných

O anglickej kuchyni sa vraví, že sa jej dá holdovať iba v reštauráciách, ale aj to len vo francúzskych. Pri desiatej porcii fish- -and-chips si však pomyslite aj na to, že v Londýne otvorili ešte v roku 1652 Coffee House Lloyd’s, prvú kaviareň starého kontinentu, a že práve z Anglicka sa rozšírila sláva pyrenejských doliehovaných vín sherry, portského či madeiry. Nemecký jedálny lístok tiež patrí medzi tie vysmievané. Tak si tam spomeňte na slávny hamburský Alsterpavillon, vďaka ktorému už v 18. storočí široká verejnosť spoznala zmrzlinu. A nebyť Carla von Lindeho, tak ju dodnes nemáme kam ukladať. Ani švédske kulinárstvo sa nepovažuje za oslnivé. A predsa všade na svete poznajú švédsky stôl. Teda vlastne „smörgasbröd“, ktorým severania doviedli lukulské hody dnešných čias k dokonalosti. Americké stravovanie býva často terčom žartov i kritiky, ale tamojší kontinent dal svetu veľa kuchynských vynálezov i nápadov. Za všetky aspoň varná kanvica od Benjamina Thompsona či umenie miešaných nápojov. Alebo prvá priemyselne vyrobená fľaša kečupu, ktorou pán Heinz zdokonalil „hrubozrnnú“ omáčku. Rakúsko zase nie je iba krajina štrúdlí, ale je aj vlasťou Franza Kolschitzkého, objaviteľa lahodného nápoja – kávy s cukrom. Aj o holandskej gastronómii by málokto vedel rozprávať, ale mohli by sme vzdať hold ich neúnavnému importu exotických surovín – ryže, čaju, kávy, korenia či čokolády. Švajčiari môžu byť pyšní na svojho Herrmanna Müllera-Thurgaua, autora novej vínnej odrody, belgickí Valóni zase zlomili svetový rekord v množstve kuracích receptov (niektorých ešte z 15. storočia). Ale ani cyperská gastronómia nezískala punc svetovosti, zato tam vyrábajú jedno z najstarších vín planéty – Commanderie St. John z roku 1191.

SkryťVypnúť reklamu

Zážitková gastronómia

Ryby rovno z vody

Labužníci vedia, že chladené ryby sú inšpiratívnou surovinou. A rybári dodávajú, že niet nad čerstvo a vlastnoručne ulovenú rybu. Presne takú podobu môže nadobudnúť zážitková gastronómia a okrem jedla ponúknuť hosťovi aj príjemné dobrodružstvo. Sumce, zubáče, hlavátky, tolstolobiky, ostrieže či šťuky plávajú pred penziónom Pri rybníku vo Veľkej Pake vo vybagrovaných sádkach, aby sa vyčistili. Jedlá potom nechutia nepríjemnou rybinou či bahnom. Kto chce, nech si obed uloví. Alebo sa zúčastní na tradičnom Fisch Perkelt Festivale. „Nestačí zariadenie postaviť na lukratívnom mieste, treba ho začleniť do prostredia, v ktorom sa nachádza, a použiť fantáziu pre výnimočnosť a komplexnosť služieb. A pre zážitok, lebo týmto smerom sa uberá svetová gastronómia,“ hovorí aj majiteľ reštaurácie Rybník Bašovce Richard Fencl. Hosťom ponúka rybárske náradie a vďaka hojnej zarybnenosti takmer stopercentnú istotu úlovku. Tejto disciplíne pre voľný čas sa pod vedením odborníkov môžu dokonca venovať aj detskí hostia.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E2P na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4E2P na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  2. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. Úprava osobného motorového vozidla
  6. Important information for Brazilians living in Slovakia
  7. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  8. Vitajte v postapokalyptickom svete
  9. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  10. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 25 702
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 16 979
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 14 770
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 530
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 840
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 746
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 480
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 370
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 158
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 145
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Zázrak v parlemente

Záborská, pevne sa spoliehajúca na hlasy fašistov, už videla svoje obmedzenie interrupcií ako hotovú vec.

Pacientov s covidom budú musieť zrejme zakrátko voziť do iných nemocníc, lebo bojnická bola v utorok už plná.

Koronavírus: Na Slovensku potvrdili 17 úmrtí, Česko pokračuje v rekordoch (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 33 602. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch.
Podcast Dobré Ráno.