Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Kultúra jedla a pitia

Niektoré krajiny sa tešia povesti kulinárskych veľmocí, nad inými iba mávneme rukou. Ale keď sa na gastronómiu pozrieme ako na celok, aj outsideri dali svetu mnohé nápady a prvenstvá.

Sláva zaznávaných

O anglickej kuchyni sa vraví, že sa jej dá holdovať iba v reštauráciách, ale aj to len vo francúzskych. Pri desiatej porcii fish- -and-chips si však pomyslite aj na to, že v Londýne otvorili ešte v roku 1652 Coffee House Lloyd’s, prvú kaviareň starého kontinentu, a že práve z Anglicka sa rozšírila sláva pyrenejských doliehovaných vín sherry, portského či madeiry. Nemecký jedálny lístok tiež patrí medzi tie vysmievané. Tak si tam spomeňte na slávny hamburský Alsterpavillon, vďaka ktorému už v 18. storočí široká verejnosť spoznala zmrzlinu. A nebyť Carla von Lindeho, tak ju dodnes nemáme kam ukladať. Ani švédske kulinárstvo sa nepovažuje za oslnivé. A predsa všade na svete poznajú švédsky stôl. Teda vlastne „smörgasbröd“, ktorým severania doviedli lukulské hody dnešných čias k dokonalosti. Americké stravovanie býva často terčom žartov i kritiky, ale tamojší kontinent dal svetu veľa kuchynských vynálezov i nápadov. Za všetky aspoň varná kanvica od Benjamina Thompsona či umenie miešaných nápojov. Alebo prvá priemyselne vyrobená fľaša kečupu, ktorou pán Heinz zdokonalil „hrubozrnnú“ omáčku. Rakúsko zase nie je iba krajina štrúdlí, ale je aj vlasťou Franza Kolschitzkého, objaviteľa lahodného nápoja – kávy s cukrom. Aj o holandskej gastronómii by málokto vedel rozprávať, ale mohli by sme vzdať hold ich neúnavnému importu exotických surovín – ryže, čaju, kávy, korenia či čokolády. Švajčiari môžu byť pyšní na svojho Herrmanna Müllera-Thurgaua, autora novej vínnej odrody, belgickí Valóni zase zlomili svetový rekord v množstve kuracích receptov (niektorých ešte z 15. storočia). Ale ani cyperská gastronómia nezískala punc svetovosti, zato tam vyrábajú jedno z najstarších vín planéty – Commanderie St. John z roku 1191.

SkryťVypnúť reklamu

Zážitková gastronómia

Ryby rovno z vody

Labužníci vedia, že chladené ryby sú inšpiratívnou surovinou. A rybári dodávajú, že niet nad čerstvo a vlastnoručne ulovenú rybu. Presne takú podobu môže nadobudnúť zážitková gastronómia a okrem jedla ponúknuť hosťovi aj príjemné dobrodružstvo. Sumce, zubáče, hlavátky, tolstolobiky, ostrieže či šťuky plávajú pred penziónom Pri rybníku vo Veľkej Pake vo vybagrovaných sádkach, aby sa vyčistili. Jedlá potom nechutia nepríjemnou rybinou či bahnom. Kto chce, nech si obed uloví. Alebo sa zúčastní na tradičnom Fisch Perkelt Festivale. „Nestačí zariadenie postaviť na lukratívnom mieste, treba ho začleniť do prostredia, v ktorom sa nachádza, a použiť fantáziu pre výnimočnosť a komplexnosť služieb. A pre zážitok, lebo týmto smerom sa uberá svetová gastronómia,“ hovorí aj majiteľ reštaurácie Rybník Bašovce Richard Fencl. Hosťom ponúka rybárske náradie a vďaka hojnej zarybnenosti takmer stopercentnú istotu úlovku. Tejto disciplíne pre voľný čas sa pod vedením odborníkov môžu dokonca venovať aj detskí hostia.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E2P na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4E2P na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  4. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  5. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  6. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  7. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  8. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  9. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  10. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 29 995
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 27 348
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 183
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 281
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 631
  6. Ohlúpli sme počas Covid roka? 8 193
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 462
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 476
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 276
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 916
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Nový prezident USA Joe Biden.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Holý o výnimke nehovoril pravdu, papalášizmus dokazuje úspešný vedec

Pracuje v Anglicku, žiadosť mu zamietli.

Podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina)
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Trump nikomu nechýbal, Biden je prezident

Biden nesľuboval, že Ameriku urobí znovu veľkou. Mal prosbu.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Film Správa má medzinárodné obsadenie. Na obrázku Nemci Christoph Bach a Florian Panzner.

Neprehliadnite tiež

Letecký pohľad na Bratislavu.
NADÁCIA ZASTAVME KORUPCIU

Holý o výnimke nehovoril pravdu, papalášizmus dokazuje úspešný vedec

Pracuje v Anglicku, žiadosť mu zamietli.

Štefan Holý.
EKONÓMIA ĽUDSKOU REČOU

Fiktívne faktúry, predaj bez bločku, karusely. Ako sa podvádza s DPH?

DPH prinesie do štátnej kasy viac ako 6 miliárd eur.

Ilustračné foto.
Ilustračná snímka.