Niektoré krajiny sa tešia povesti kulinárskych veľmocí, nad inými iba mávneme rukou. Ale keď sa na gastronómiu pozrieme ako na celok, aj outsideri dali svetu mnohé nápady a prvenstvá.
Sláva zaznávaných
O anglickej kuchyni sa vraví, že sa jej dá holdovať iba v reštauráciách, ale aj to len vo francúzskych. Pri desiatej porcii fish- -and-chips si však pomyslite aj na to, že v Londýne otvorili ešte v roku 1652 Coffee House Lloyd’s, prvú kaviareň starého kontinentu, a že práve z Anglicka sa rozšírila sláva pyrenejských doliehovaných vín sherry, portského či madeiry. Nemecký jedálny lístok tiež patrí medzi tie vysmievané. Tak si tam spomeňte na slávny hamburský Alsterpavillon, vďaka ktorému už v 18. storočí široká verejnosť spoznala zmrzlinu. A nebyť Carla von Lindeho, tak ju dodnes nemáme kam ukladať. Ani švédske kulinárstvo sa nepovažuje za oslnivé. A predsa všade na svete poznajú švédsky stôl. Teda vlastne „smörgasbröd“, ktorým severania doviedli lukulské hody dnešných čias k dokonalosti. Americké stravovanie býva často terčom žartov i kritiky, ale tamojší kontinent dal svetu veľa kuchynských vynálezov i nápadov. Za všetky aspoň varná kanvica od Benjamina Thompsona či umenie miešaných nápojov. Alebo prvá priemyselne vyrobená fľaša kečupu, ktorou pán Heinz zdokonalil „hrubozrnnú“ omáčku. Rakúsko zase nie je iba krajina štrúdlí, ale je aj vlasťou Franza Kolschitzkého, objaviteľa lahodného nápoja – kávy s cukrom. Aj o holandskej gastronómii by málokto vedel rozprávať, ale mohli by sme vzdať hold ich neúnavnému importu exotických surovín – ryže, čaju, kávy, korenia či čokolády. Švajčiari môžu byť pyšní na svojho Herrmanna Müllera-Thurgaua, autora novej vínnej odrody, belgickí Valóni zase zlomili svetový rekord v množstve kuracích receptov (niektorých ešte z 15. storočia). Ale ani cyperská gastronómia nezískala punc svetovosti, zato tam vyrábajú jedno z najstarších vín planéty – Commanderie St. John z roku 1191.
Zážitková gastronómia
Ryby rovno z vody
Labužníci vedia, že chladené ryby sú inšpiratívnou surovinou. A rybári dodávajú, že niet nad čerstvo a vlastnoručne ulovenú rybu. Presne takú podobu môže nadobudnúť zážitková gastronómia a okrem jedla ponúknuť hosťovi aj príjemné dobrodružstvo. Sumce, zubáče, hlavátky, tolstolobiky, ostrieže či šťuky plávajú pred penziónom Pri rybníku vo Veľkej Pake vo vybagrovaných sádkach, aby sa vyčistili. Jedlá potom nechutia nepríjemnou rybinou či bahnom. Kto chce, nech si obed uloví. Alebo sa zúčastní na tradičnom Fisch Perkelt Festivale. „Nestačí zariadenie postaviť na lukratívnom mieste, treba ho začleniť do prostredia, v ktorom sa nachádza, a použiť fantáziu pre výnimočnosť a komplexnosť služieb. A pre zážitok, lebo týmto smerom sa uberá svetová gastronómia,“ hovorí aj majiteľ reštaurácie Rybník Bašovce Richard Fencl. Hosťom ponúka rybárske náradie a vďaka hojnej zarybnenosti takmer stopercentnú istotu úlovku. Tejto disciplíne pre voľný čas sa pod vedením odborníkov môžu dokonca venovať aj detskí hostia.