Štvrtok, 17. október, 2019 | Meniny má Hedviga

Kultúra jedla a pitia

Niektoré krajiny sa tešia povesti kulinárskych veľmocí, nad inými iba mávneme rukou. Ale keď sa na gastronómiu pozrieme ako na celok, aj outsideri dali svetu mnohé nápady a prvenstvá.

Sláva zaznávaných

O anglickej kuchyni sa vraví, že sa jej dá holdovať iba v reštauráciách, ale aj to len vo francúzskych. Pri desiatej porcii fish- -and-chips si však pomyslite aj na to, že v Londýne otvorili ešte v roku 1652 Coffee House Lloyd’s, prvú kaviareň starého kontinentu, a že práve z Anglicka sa rozšírila sláva pyrenejských doliehovaných vín sherry, portského či madeiry. Nemecký jedálny lístok tiež patrí medzi tie vysmievané. Tak si tam spomeňte na slávny hamburský Alsterpavillon, vďaka ktorému už v 18. storočí široká verejnosť spoznala zmrzlinu. A nebyť Carla von Lindeho, tak ju dodnes nemáme kam ukladať. Ani švédske kulinárstvo sa nepovažuje za oslnivé. A predsa všade na svete poznajú švédsky stôl. Teda vlastne „smörgasbröd“, ktorým severania doviedli lukulské hody dnešných čias k dokonalosti. Americké stravovanie býva často terčom žartov i kritiky, ale tamojší kontinent dal svetu veľa kuchynských vynálezov i nápadov. Za všetky aspoň varná kanvica od Benjamina Thompsona či umenie miešaných nápojov. Alebo prvá priemyselne vyrobená fľaša kečupu, ktorou pán Heinz zdokonalil „hrubozrnnú“ omáčku. Rakúsko zase nie je iba krajina štrúdlí, ale je aj vlasťou Franza Kolschitzkého, objaviteľa lahodného nápoja – kávy s cukrom. Aj o holandskej gastronómii by málokto vedel rozprávať, ale mohli by sme vzdať hold ich neúnavnému importu exotických surovín – ryže, čaju, kávy, korenia či čokolády. Švajčiari môžu byť pyšní na svojho Herrmanna Müllera-Thurgaua, autora novej vínnej odrody, belgickí Valóni zase zlomili svetový rekord v množstve kuracích receptov (niektorých ešte z 15. storočia). Ale ani cyperská gastronómia nezískala punc svetovosti, zato tam vyrábajú jedno z najstarších vín planéty – Commanderie St. John z roku 1191.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zážitková gastronómia

Ryby rovno z vody

Labužníci vedia, že chladené ryby sú inšpiratívnou surovinou. A rybári dodávajú, že niet nad čerstvo a vlastnoručne ulovenú rybu. Presne takú podobu môže nadobudnúť zážitková gastronómia a okrem jedla ponúknuť hosťovi aj príjemné dobrodružstvo. Sumce, zubáče, hlavátky, tolstolobiky, ostrieže či šťuky plávajú pred penziónom Pri rybníku vo Veľkej Pake vo vybagrovaných sádkach, aby sa vyčistili. Jedlá potom nechutia nepríjemnou rybinou či bahnom. Kto chce, nech si obed uloví. Alebo sa zúčastní na tradičnom Fisch Perkelt Festivale. „Nestačí zariadenie postaviť na lukratívnom mieste, treba ho začleniť do prostredia, v ktorom sa nachádza, a použiť fantáziu pre výnimočnosť a komplexnosť služieb. A pre zážitok, lebo týmto smerom sa uberá svetová gastronómia,“ hovorí aj majiteľ reštaurácie Rybník Bašovce Richard Fencl. Hosťom ponúka rybárske náradie a vďaka hojnej zarybnenosti takmer stopercentnú istotu úlovku. Tejto disciplíne pre voľný čas sa pod vedením odborníkov môžu dokonca venovať aj detskí hostia.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4E2P na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4E2P na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  2. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  3. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  4. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Slováci sú chlebovým národom
  2. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  5. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  8. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  9. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 911
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 657
  3. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 11 174
  4. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 11 017
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 10 252
  6. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 9 719
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 169
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 933
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 718
  10. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 7 468