Špičkové bratislavské hotely, v ktorých pred niekoľkými rokmi stála noc v štandardnej izbe sedem- až osemtisíc korún, ponúkajú ubytovanie za polovicu. Potrebujú fungovať, a odrazu ich je priveľa. Za rok na Slovensku pribudlo šestnásť hotelov, dvanásť penziónov a vyše 1 500 izieb, ale turisti zaplatili o vyše sedemstotisíc nocľahov menej. Druhý štvrťrok skončil zrejme ešte oveľa horšie. A pribudli ďalšie hotely. Donedávna dynamické odvetvie sa otriasa v základoch.
Vo veľkej reštaurácii sú obsadené iba tri stoly, a tak tu vznikla rodinná atmosféra. Hosť s mladým čašníkom podrobne preberá vínnu kartu i dopĺňanie sortimentu vo vinotéke. Čašník ochotne prezradí, čo z jedálneho lístka by si on dal a prečo, upozorní, že šéfkuchár je majstrom rybacích špecialít. Podnikateľ pri vedľajšom stole vyhlási, že jeho nemecký odberateľ je škót, ale vyzná sa. Tentoraz nechcel rokovať v drahej Bratislave ani vo Viedni, ale našiel hotelík pri rakúskom Neziderskom jazere, lebo tam ho to vyjde lacnejšie.