Piatok, 25. september, 2020 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky
 

Pizza rôznych národov

 

Hot dog, sendvič, hamburger, toasty – to je základ svetového gastronomického jazyka. A ešte pizza. Dostať ju všade, hoci v často veľmi zvláštnej podobe.

Každý Talian by sa za pravú pizzu bil, bránil by dávne neapolské autorstvo či patent na dokonalosť. Nik iný vraj nie je schopný upiecť skutočnú pizzu, na ktorú patria len pravé talianske suroviny, aj to iba niektoré. V skutočnosti si obložený koláč vymysleli mnohé národy. Už v rukopisoch z tretieho storočia pred naším letopočtom sa spomína grécka placka s olivovým olejom, korením a medom, pečená na kameni. V tom sa vlastne odlišovala od predchádzajúcej focaccie Etruskov, ktorí až na hotovú placku kládli obloženie. K dnešnej podobe pizze prispela aj Amerika: koláč obohatila o paradajky, keď ich exportovala na starý kontinent. V roku 1889 Neapolčan Raffaelo Esposito pripravil pizzu v národných farbách – z bielej mozzarelly, červenej paradajky, zelenej bazalky a poslal ju kráľovnej Margherite. Pod týmto názvom sa dodnes predáva ako svetová jednotka. Talianski imigranti sa v Amerike zaslúžili o pizzu s oreganom, pečenú na panvici – prvý oficiálny recept z roku 1943 hovorí o Chigaco-style. Najmä tam sa začína kapitola o odlišnostiach v receptoch. Lebo neexistuje iba talianska, ale aj veľa lokálnych, národných.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4EBS na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4EBS na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  2. Toto jedlo si v čínskej reštaurácii objednávajú iba tí, ktorí sa vyznajú
  3. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  4. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  5. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  6. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  7. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  8. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  9. Týchto 5 nehôd v domácnosti vás presvedčí - poistenie sa oplatí
  10. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  1. Horské chaty sú legendy, ktoré píšu svoje vlastné príbehy
  2. Otázky zo zubárskeho kresla: Zubné implantáty
  3. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  4. Únava, Stres ? Nízke libido ? Riešenie je jednoduché!
  5. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  6. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  7. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  8. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  9. Kreatívne učenie
  10. Teraz je čas hýbať sa s VENU® SQ
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 30 421
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 20 939
  3. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 12 924
  4. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 12 890
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 10 656
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 948
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 832
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 228
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 9 054
  10. Zatepľujete? Stavte na kvalitný materiál od expertného výrobcu 8 369
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Havran už nie je obvinený, otázka je prečo to tak trvalo

Ako je na tom sloboda slova na Slovensku?

Podcast Dobré Ráno.
Hygienici rezortu dopravy merajú teplotu cestujúcemu v príletovej hale na Letisku M. R. Štefánika.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Jedného dňa neprídu bociany

Mysleli sme si, že temná budúcnosť ostane scenárom katastrofických filmov, ale nie.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME