Niekoľko rokov dozadu boli s chladnou jeseňou a nastupujúcou zimou spojené najmä varené vínko alebo teplý čaj. Dnes sa k známej dvojici pridala aj medovina. Tá slovenská nechutí len našincovi, uznania získava aj vo svete.
Pavol Kudláč ponorí do dubového suda gumenú hadičku, potiahne, trochu nasaje a do pohára tečie žltý nápoj. Medovina, ktorú v jeho firme predávajú pod značkou Včelovina. Firme robí dobré meno a vo svete získava ocenenia.
Kvasí v antikorových kadiach vo vedľajšej miestnosti a potom rok zreje v ešte väčších nádobách umiestnených za jeho chrbtom. Pozornosť sa však momentálne sústreďuje na drevené sudy, podobné tým, v ktorých sa víno rozhoduje pre svoju chuť. „Skúšame, akú chuť bude mať medovina z jednotlivých sudov. Vinári vedia, z akého dreva treba použiť sud, ale pri medovine to nevie nikto. Preto to testujeme,“ hovorí P. Kudláč z trnavskej firmy Včelco, ktorá má prevádzku v Smoleniciach. Založil ju spolu s Radoslavom Opalekom a Martinou Štibranou. Včelco sa špecializuje na medovinu. „Keď chceme robiť nejakú vec poriadne a byť v tom najlepší, tak nemôžeme robiť tri veci naraz. Vyrábame aj med, ale nemôžeme byť najlepší včelári aj medovinári,“ dôvodí R. Opalek, prečo sa firma špecializuje výhradne na medovinu a nedodáva na trh aj med.