Článok pokračuje pod video reklamou
Vraj záleží neraz len na podnikavosti miestneho úradu. Potom sa nájde dôchodca či nezamestnaný, ktorý si chce privyrobiť pár eur. Raz si ľudia uvedomia, že vylievať olej z panvice do záchodu či na smetisko je nezmysel, lebo z litra kuchynského oleja sa dá vyrobiť liter bionafty. A stáť bude o tretinu menej než na čerpacej stanici.
Skeptický našinec pokrúti nosom, ale pravdu má iba dovtedy, keď myslí iba na postupné zlievanie decilitrov použitého oleja do použitej PET fľaše a pochôdzku od domu k domu. František Valúch, psychológ i obchodník, je však optimista a myslí si, že na Slovensku je priestor pre stovky malých zariadení na výrobu bionafty. Samozrejme, ak starosta či celá samospráva dokáže dedinu nadchnúť, zabrnkať aj na ekologickú strunu a solidaritu, dokáže zmanažovať zber, možno ho po domácnostiach podporí aj výkupom od gazdiniek za pár centov. Ak ľudia prídu na to, že zber sa vyplatí napríklad v kuchyni v domove dôchodcov, v jedálni v škole, škôlke či v jasliach, v krčme či v reštaurácii. Aj malý biznis je biznis, hoci naň myslíme zatiaľ iba málo, ale aj niekoľko litrov bionafty môže dať niekomu prácu a o čosi zlacniť trebárs vykurovanie škôlky či zdravotného strediska.
V mestách možno pomôcť aj nemocničným kuchyniam, ktoré sa jednako trápia, čo s mastným odpadom, hotelovým či väčším mestským reštauráciám. Najmenšie so zariadení, ktoré stojí bez DPH 1 765 eur, dokáže vyrobiť denne do päťdesiat litrov bionafty a v slovenských pomeroch sa vraj dokáže zaplatiť už po pol roku. Na niečo také sa môžu zložiť aj traja, štyria taxikári. Ak štandardná reštaurácia McDonald‘s spotrebuje za mesiac osemsto až 1 600 litrov jedlého oleja, môže prejsť na naftové vykurovanie, prípadne jej zásobovacie autá jazdiť v podstate zadarmo.