Nielen chlebom je človek živý – autor mal možno na mysli aj posledné gastronomické trendy. Čoraz častejšie sa totiž hovorí o tom, že k dobrému jedlu a pitiu patrí aj nevšedný zážitok. Skrátka, šou.
Keď sa hosť zastaví najmä počas hubárskej sezóny v čerenianskej Afrodite Mariána Filu, asi zažije flambovanie pri stole. Keď si urobí výlet do penziónu Pri rybníku v Novej Pake alebo reštaurácie Rybník v Bašovciach, môže si sám uloviť rybu na obed. V Tálskej bašte hotela Partizán prinesú „pánovi stola“ rôzne suroviny a potom sa v špeciálnych pieckach na uhlie rodí jedlo podľa jeho fantázie. O zážitkoch pri jedle sa vraví ako o trende, ale to nie je nič nové. Veď aj švajčiarske národné fondue (a „panvičkový“ raclette) sa pripravuje ako posedenie – kúsky mäsa, zeleniny, pečiva, húb i ovocia sa namáčajú do syrovej omáčky v kotlíku. „Už pred niekoľkými rokmi sa mi zdalo, že v gastronómii je všetko odpozerané a zastarané, od systému obsluhy až po bankety a recepcie. Gastronómia potrebovala vdýchnuť novú energiu,“ hovorí Norbert Frank, majiteľ Salaša u Franka v Starej Ľubovni. A tak mu napadlo oživiť ju zážitkovým stravovaním pod názvom Šafáreň. Hosť sa nielen dobre naje špecialít goralskej kuchyne, ale sleduje, ako sa vyrába syr, ako sa dojí a údi, do uška mu hudie živá muzika alebo spev jedného z najstarších bačov, privítajú ho teplým alkoholickým nápojom a za gorala (aj s klobúkom na hlave) ho pasujú poklepaním valaškou. V žilinskom Holiday Inn sa šéfovi Zdenkovi Michálekovi zapáčila myšlienka servírovať zakáľačkové jedlá aj s uceleným programom – inscenáciou tradičnej zakáľačky. V Dubnej skale dostane hosť pri koktailoch aj zážitok šitý na mieru halloween či fosfor párty, v piešťanskom Satelite si zvolili tému kubánskej, havajskej alebo benátskej noci. A bratislavská reštaurácia Svet láka hostí aj „samočapovaním“ piva. Práve zima vďaka gastronomickým zábavkám priláka do reštaurácií a barov omnoho viac hostí – kríza-nekríza.