Ekologické poľnohospodárstvo v Rakúsku a Nemecku má podľa Sabine Zikeliovej z Univerzity v Hohenheime tradíciu od roku 1920. Po roku 1970 vzniklo v oboch krajinách masívne hnutie za ochranu životného prostredia, ktoré si vyžiadalo biofarmy a ekoprodukty. K tomu žijú obyvatelia Rakúska aj Nemecka v relatívnom blahobyte, takže si aj drahšie biovýrobky môže dovoliť široká skupina spotrebiteľov. Aj to podporuje bioprodukciu. Obe krajiny majú navyše drobných a stredných farmárov, pekárov, mäsiarov, mlynárov, ktorí pokrývajú široký potravinový biokôš. Majú záujem vyrábať základné produkty, ale ich aj ďalej spracúvať, napríklad zomlieť bioobilie na biomúku a z nej potom upiecť chlieb alebo iné pečivo. Rodina Elisabethy a Hanesa Friesovcov z Rakúska má Biofarmu v dedinke Unterbergern. Kedysi vlastnili farmu ich rodičia, ale vtedy ešte nebol trendom biochov. Až mladý manželský pár sa rozhodol z farmy v roku 1994 urobiť mekku ekologického poľnohospodárstva v okolí Kremsu. Chovajú dve prasnice a dvadsať malých prasiatok, deväť kráv s teliatkami, dve kobyly so žriebätkami, dve husi a pätnásť sliepok.