Nápoj pre chorých a slabých – tak znie biblické pravidlo. Niektoré náboženstvá ho nepovoľujú, iné priveľmi neschvaľujú. Ale ďalšie dbajú, aby bol tento božský mok dostatočne dobrý a zdravý.
Výber z bobúľ, hrozna alebo cibéb, slamové, ľadové, neskorý zber, kabinetné a osobitná kategória – omšové a liturgické. Pri obradoch sa pre praktickosť častejšie používa biele, ale kritériá spĺňajú obe. Do výroby sa nesmie dostať žiadne choré alebo poškodené hrozno, repný cukor, stabilizačné prípravky (napríklad sorban draselný), geneticky modifikované kvasinky a, samozrejme, žiadne nepovolené vinárske postupy. Miestny biskup vydáva povolenie na výrobu omšového vína fyzickej osobe – katolíkovi, majiteľovi vinárskej spoločnosti, pivničnému majstrovi alebo hlavnému technológovi a s jeho odchodom z firmy odchádza aj povolenie. Na ôsmom ročníku medzinárodnej súťaže Víno Tirnavia v Trnave v tejto kategórii súperilo až deväť vzoriek. Zvíťazilo víno Fara sv. Petra a Pavla z In Vino v Modre (Rulandské šedé 2008). Striebro získalo Arcibiskupské zámecké víno z Kroměříža (Muškát moravský 2009) a bronz patrí Veltlínskemu zelenému 2009 z Karpatskej perly. Okrem nich sa omšové vyrába pod rovnomenným názvom aj vo firme J&J Ostrožovič, silvánske zelené u Jozefa Viskupiča, v Kroměříži aj z odrôd frankovka modrá, andré, sauvignon a tramín červený.