Utorok, 14. júl, 2020 | Meniny má KamilKrížovkyKrížovky
 

Len nie konven(ien)čne

 

Omáčka v prášku, ale aj konzervované paradajky, lístkové cesto či rybie prsty. Bujónová kocka, očistené zemiaky, marcipánová pasta, zmes na chlieb. O tom všetkom je chválený i zatracovaný convenience.

Laik tomu povie polotovar, profesionál convenience. Prvý má na mysli polodohotovené porcie i prípravky, z ktorých sa jedlo doslova vyčaruje. Ten druhý však vie, že hranice convenience sú veľmi pružné. Podľa slovníka sa výraz prekladá ako pohodlie, výhoda či vymoženosť, convenience food zase znamená mrazené, konzervované a dehydrátované potraviny a potraviny na rýchlu úpravu. Aj z toho vidno, že convenience si ako kulinárska kategória predpojaté zatracovanie nezaslúži. „Nechcel by som, aby sa z kuchárčiny celkom vytratila. Znamenalo by to návrat zbytočnej neefektívnej driny. Keď sme kedysi potrebovali kačacie prsia, museli sme si hydinu ošklbať a naporcovať. Alebo – aj so stratami – načistiť za vagón zeleniny,“ vraví odborný poradca filmu Obsluhoval jsem anglického krále, gastropedagóg Václav Šmíd. Považuje však za kulinársku česť, aby sa hra s predpripravenými surovinami ďalej viedla v kuchárovej réžii. K používaniu convenience sa nechce priznať žiaden šéfkuchár. Pritom štatistika výrobcov hovorí o inom, veď nakŕmiť stovky sa dá iba takými ekonomickými cestami. Šikovnosť a kreativita kuchára však spočíva v inom – poradiť si s convenience tak, aby vždy vzniklo originálne jedlo. Nie náhodou sa aj zvučné mená slovenskej gastroscény (Jaroslav Ertl, Štefan Kiss) dali do služieb spoločností s convenience ponukou. Šéfkuchári sa sťažujú, že elévi sa „bez prášku“ ani nepohnú, že nepripravia bešamel a nevedia dodať jedlu chuť prirodzeným spôsobom. Aj vďaka spoločnostiam, ktoré sponzorujú štúdium a súťaže. To naozaj nie je metóda, ktorou by sa dokázali s convenience tvorivo a nekonvenčne pohrať. A o to pri nej práve ide.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FCS na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4FCS na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  2. Viete, ako vzniká kvalitná šálka espressa?
  3. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  4. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  5. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  6. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  7. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  8. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  9. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  10. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  1. 30 rokov po...
  2. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  3. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  4. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  5. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  6. Dopravca, ktorý dáva priestor prírode
  7. YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných
  8. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  9. Ako na výmenu starej klímy za novú? Ekologicky aj ekonomicky
  10. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  1. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 25 065
  2. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 18 490
  3. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 11 875
  4. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 11 637
  5. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 11 613
  6. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 11 313
  7. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku 10 891
  8. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 471
  9. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 10 307
  10. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 9 258
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

S Igorom nevybabreš

Vláda bude dostávať údaje od operátorov, aby pod hrozbou pokuty kontrolovala ľudí vracajúcich sa zo zahraničia.

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Historická zodpovednosť Igora Matoviča (píše Ivan Mikloš)

Reformy znamenajú zmeny a tých sa ľudia boja.

Zľava v popredí minister hospodárstva, prvý podpredseda vlády pre ekonomiku Richard Sulík (SaS), podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger (OĽaNO), premiér Igor Matovič (OĽaNO), v pozadí vľavo minister školstva Branislav Gröhling (SaS) a vpravo minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) počas zasadnutia vlády SR.
DNES PÍŠE MICHAL VAJDIČKA

Komu vyhovuje, že Kollárovi tlieskajú fašisti?

Štyri prúty koalície sa pomaly rozpadávajú.

Podpredseda Za ľúdi Juraj Šeliga a šéf Národnej rady Boris Kollár počas rozpravy.
Ilustračná fotografia.

Neprehliadnite tiež

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Historická zodpovednosť Igora Matoviča (píše Ivan Mikloš)

Reformy znamenajú zmeny a tých sa ľudia boja.

Komentár Branislava Benčata

Tatranský vkus a hnus

Najnavštevovanejšia atrakcia je skanzenom ruín.

KOMENTÁR EDUARDA ŽITŇANSKÉHO

Únia od nás bude chcieť reformy, nie „len“ investície

Na ministerstvách sa začína horúčkovitý zápas o vytvorenie registra reforiem.