Dodávanie potravinárskych výrobkov, zásobovanie, pohostinstvo, stravovanie – takto sa prekladá výraz catering. Predstavíme si pod ním recepciu, banket či firemný raut. Cateringový vývoj sa však už posunul ďalej.
Manuály „protokolu“ poznajú viac typov spoločensko-firemných podujatí – takzvaných servírovaných (hosťa obsluhujú pri stole) i neservírovaných (vyberá si z prestretých stolov). Alebo niečo medzi tým, teda servírovaný koktail, keď hosť dostáva od čašníka malé, ale skompletizované porcie jedál. Verejnosť sa pozerá na catering z gastronomického hľadiska, v skutočnosti však ide najmä o špecializovanú službu. „Skvelé jedlo v duchu gastronomických trendov je samozrejmosťou, ale vyvíja sa aj prepracovanosť služby a komplikovanosť jej logistiky,“ hovorí Róbert Šaradin, konateľ Sharkam V.I.P. catering. Napríklad pri grilovacích a barbeque párty sa hostia pozerajú na prípravu jedál a rozprávajú sa o nich s kuchármi. V barmanskej šou zasa barman mieša fancy drinky a pri bartending flair pohadzuje náradím. Je to však aj dinner in the sky na plošine niekoľko desiatok metrov nad zemou či firemné raňajky s čašou sektu. „Posledné trendy čoraz viac posúvajú catering z firemnej do súkromnej oblasti,“ hovorí R. Šaradin. „Pamätám si na štvorchodovú večeru pre dvoch na pódiu divadla a v zákulisí sa o dvojicu staralo sedem našich ľudí.“ Pre výber miesta sa takmer medze nekladú – v lese pri splne mesiaca, na terase či pod hradným bralom. To všetko sú romantické zvláštnosti, s ktorými nech si láme hlavu cateringová spoločnosť. Tradičné family eventy v réžii profesionálov (narodeniny, svadby, promócie, Vianoce) v zahraničí dobre poznajú. Len na Slovensku sa neráta za skutočný ten sobáš, kde svadobná matka nepadá od únavy. Pritom naozaj nejde iba o navarenie, ale o správne načasovanie, skladovanie, dostatočný počet riadov a jeho umývanie, vešiaky na kabáty či zásoby. Samozrejme, vyrieši to aj návšteva reštaurácie. Zmyslom cateringu je však podávať jedlo na mieste a v čase, ktoré si sami vyberieme.