Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
 

Dnes varí HACCP

 

Poriadne čistiť pracovné náradie, nekrižovať cesty surových a varených potravín alebo neprehrievať tuky a oleje. Vďaka HACCP dostávajú hostia bezpečné i chutné jedlá a nápoje.

Niekto by povedal Hazard Analysis Critical Control Points (HACCP). Iný to označí za zdravý sedliacky rozum. Ten velí pred prípravou jedla dôkladne sa umyť a očistiť aj suroviny. Celoeurópsky systém však presne napovie, ako má čistenie vyzerať, ako dlho trvať a pri koľkých stupňoch Celzia. Zhrnie fyzikálno-chemické poznatky do faktu, aký horúci smie byť olej na pečenie, že treba používať ľahko čistiteľné kovové náradie, na kontakt s potravinami antikorové, že rastrované sklo na dverách môže zadržiavať nečistoty, že studené jedlá sa nemajú servírovať v miestnosti s teplom a parou z kuchyne a teplé jedlá nech sa udržiavajú vo výhrevných pultoch či šokovo schladia. Výsledkom však nie je len zdravotná bezpečnosť jedla, ale aj lepšia chuť. Na celosvetovej súťaži Emirates Culinary Guild v Dubaji dokonca jeden z porotcov hodnotí len dodržiavanie HACCP. „Akú dosku používam, ako umývam nôž, ako si rozložím potraviny a či ochutnávam jednorazovými lyžičkami,“ popisuje u nás nepraktizované súťažné kritériá „bronzový“ Juraj Hruška, šéfkuchár bratislavského hotela Premium. Pritom by vraj dôsledné dodržiavanie systému ukončilo éru nekvalitných jedál a podradných reštaurácií aj na Slovensku. „Kuchár si musí suroviny objednávať každý druhý deň, nevytvára si veľké zásoby, všetko udržiava v čistote a chlade, a to vedie k čerstvým, chutným jedlám. Boli sme prekvapení, ako sa v Dubaji systém kontroluje aj v najposlednejšej reštaurácii a hotelové reštaurácie navštevujú hygienici aj dvakrát denne.“

SkryťVypnúť reklamu

Systém zaviedol nové móresy aj do výroby alkoholu, kedysi plnej vôní a atmosféry. Iste, Martell či Jameson zrejú v dubových sudoch, inak je však celá výroba uzatvoreným sterilným antikorovým celkom. Tak vyzerá aj úplne nová hala v Bohaticiach, v ktorej sa premieňa tajná receptúra lekárnika Jozefa Bechera na hektolitre slávneho likéru.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FHV na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4FHV na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 109
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 588
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 140
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 863
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 120
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 607
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 734
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 887
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 749
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 711
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je vyšší ako v piatok, Naď upozorňuje, že ľudí z iných okresov nemusia otestovať (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.