Streda, 15. júl, 2020 | Meniny má HenrichKrížovkyKrížovky
 

V tieni halušiek

 

Traduje sa, že zahraničným hosťom bryndzové halušky nechutia. Reštaurácie však majú opačné skúsenosti. Národná špecialita je jednotkou s vyše polovičným podielom na všetkých podaných jedlách.

Generálny riaditeľ Edenred Slovakia (predtým Accor) Eric de Ladoucette tvrdí, že bryndzové halušky nevyzerajú lákavo, ale chutia skvele. Podobné hodnotenie počuť z úst nejedného návštevníka. Sú na halušky zvyknutí, napríklad aj v kolibe apartmánového domu Liptovský dvor, kde je to najobjednávanejšie jedlo. Bryndzové halušky sú síce vlajkovou loďou slovenskej gastronómie (hoci nejde o jedlo všetkých regiónov), tam by však ponuka končiť nemala. „V neznámej krajine vždy hľadám, čo ma gastronomicky zaujme a tu to bola aj vysoká kultúra mäsa, najmä údeného. Ocenil som symbiózu jedál so slovenskými, rakúskymi i balkánskymi koreňmi,“ tvrdil bývalý šéfkuchár bratislavského U.F.O. Antonio Lacovelli s dôvetkom, že bryndzové halušky mu zavoňali okamžite. Indický gastropodnikateľ Sanjay Kumar Rai zase rád „zhreší“ haluškami, pečenými kačicami a husami, bravčovou pečienkou s kapustou a knedľou. „Slovenskú kačicu s červenou kapustou a lokšou mám radšej než českú s knedľami,“ priznáva sa aj riaditeľ projektu Eurovea Samuel Johnson. „Tunajšia kuchyňa si ma získala údenými syrmi, bryndzou, tvarohom, spracovaním červeného mäsa, červenými vínami z malokarpatských svahov, ale aj dezertmi a som fanúšik parených buchiet,“ pozná tunajšiu gastronómiu Arieh Bolyos, manažér predaja pre stredoeurópsky región v Európskom obchodnom centre Dell. A dodáva, že sa mu páči skĺbenie cudzích a slovenských chutí – vymyslel si aj kalamáre s bryndzou a tvarohom. Bývalý šéfkuchár Radisson Blue Carlton Markus Niederhauser zo Švajčiarska vždy vyzdvihoval slovenskú kuchyňu starých materí. Profesionálom by mali tieto názory pomôcť naštartovať obrodu reštauračnej ponuky. K nej patrí aj dobrý marketing – jedlá treba neustále propagovať.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FTR na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4FTR na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  2. Chcete nové auto?
  3. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  4. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  5. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  6. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  7. Dostaňte svoj regionálny produkt na pulty obchodného reťazca
  8. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty
  9. Pracujem, zarábam a čo ďalej?
  10. Slovenskí študenti rozumejú financiám čoraz lepšie
  1. Chcete nové auto?
  2. Nalejte si pravú vodovodnú!
  3. 30 rokov po...
  4. Kuba má obrovský potenciál na výnimočné výnosy
  5. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov
  6. Kaufland môže vašim školákom venovať čerstvé ovocie a zeleninu
  7. Podpora malého výrobcu ako Vlčie sirupy pomáha aj regiónu
  8. Dopravca, ktorý dáva priestor prírode
  9. YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných
  10. Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma
  1. Neriskujte zahraničie. Spoznajte neobjavené krásy Slovenska 19 222
  2. Ázii dali košom. Tieto bicykle sa celé vyrábajú na Slovensku 16 207
  3. Vylievate kuchynský olej do záchoda? Zvyšujete si tým účty 13 257
  4. Ako zvýšiť testosterón? Najlepší doplnok výživy pre mužov 12 104
  5. Samsung „zdivočel“. Za nákup ponúka späť až 2 tisícky 11 576
  6. Za päť rokov chce mať päť reštaurácií 11 549
  7. Turistický sprievodca: Cestujeme na obľúbenú Malorku 11 543
  8. Kedysi ovocie chutilo inak. Rozmanitosť sa zachovala na dedinách 11 091
  9. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 10 375
  10. Zmenia sa Vysoké Tatry na lunapark? 10 075
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Gröhling: Nie je pravda, že som vyštudoval vďaka podvodu

Minister pošle na Paneurópsku vysokú školu kontrolu.

Minister školstva Branislav Gröhling.
Dobré ráno

Dobré ráno: V Poľsku sa ľudia bijú na uliciach kvôli politike

Čo hovoria prezidentské voľby o našom susedovi.

Podcast Dobré Ráno.

Zomrel bývalý generálny tajomník KSČ Miloš Jakeš

Úmrtie jeho blízki tajili, pohreb sa už konal.

Miloš Jakeš na archívnej snímke z 21. decembra 1987.
Stĺpček šéfredaktorky Beaty Balogovej

Nie sú prikovaní k stoličke, ale nikam neodchádzajú

Je naozaj také náročné nájsť ministra školstva s čistým akademickým štítom?

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME

Neprehliadnite tiež

Patril medzi najlepšie hotely. Dnes chátra a núkajú ho so zľavou

Chateau Mignon sa opäť pokúsia predať v aukcii.

Komentár Branislava Benčata

Tatranský vkus a hnus

Najnavštevovanejšia atrakcia je skanzenom ruín.

PÍŠE IVAN MIKLOŠ

Historická zodpovednosť Igora Matoviča (píše Ivan Mikloš)

Reformy znamenajú zmeny a tých sa ľudia boja.