Sobota, 19. október, 2019 | Meniny má Kristián
 

V tieni halušiek

 

Traduje sa, že zahraničným hosťom bryndzové halušky nechutia. Reštaurácie však majú opačné skúsenosti. Národná špecialita je jednotkou s vyše polovičným podielom na všetkých podaných jedlách.

Generálny riaditeľ Edenred Slovakia (predtým Accor) Eric de Ladoucette tvrdí, že bryndzové halušky nevyzerajú lákavo, ale chutia skvele. Podobné hodnotenie počuť z úst nejedného návštevníka. Sú na halušky zvyknutí, napríklad aj v kolibe apartmánového domu Liptovský dvor, kde je to najobjednávanejšie jedlo. Bryndzové halušky sú síce vlajkovou loďou slovenskej gastronómie (hoci nejde o jedlo všetkých regiónov), tam by však ponuka končiť nemala. „V neznámej krajine vždy hľadám, čo ma gastronomicky zaujme a tu to bola aj vysoká kultúra mäsa, najmä údeného. Ocenil som symbiózu jedál so slovenskými, rakúskymi i balkánskymi koreňmi,“ tvrdil bývalý šéfkuchár bratislavského U.F.O. Antonio Lacovelli s dôvetkom, že bryndzové halušky mu zavoňali okamžite. Indický gastropodnikateľ Sanjay Kumar Rai zase rád „zhreší“ haluškami, pečenými kačicami a husami, bravčovou pečienkou s kapustou a knedľou. „Slovenskú kačicu s červenou kapustou a lokšou mám radšej než českú s knedľami,“ priznáva sa aj riaditeľ projektu Eurovea Samuel Johnson. „Tunajšia kuchyňa si ma získala údenými syrmi, bryndzou, tvarohom, spracovaním červeného mäsa, červenými vínami z malokarpatských svahov, ale aj dezertmi a som fanúšik parených buchiet,“ pozná tunajšiu gastronómiu Arieh Bolyos, manažér predaja pre stredoeurópsky región v Európskom obchodnom centre Dell. A dodáva, že sa mu páči skĺbenie cudzích a slovenských chutí – vymyslel si aj kalamáre s bryndzou a tvarohom. Bývalý šéfkuchár Radisson Blue Carlton Markus Niederhauser zo Švajčiarska vždy vyzdvihoval slovenskú kuchyňu starých materí. Profesionálom by mali tieto názory pomôcť naštartovať obrodu reštauračnej ponuky. K nej patrí aj dobrý marketing – jedlá treba neustále propagovať.

Článok pokračuje pod video reklamou
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4FTR na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M4FTR na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie z ekonomiky

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur
  2. Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  7. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  8. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  9. Slováci sú chlebovým národom
  10. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  1. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 13 824
  2. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 13 141
  3. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 12 842
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 9 744
  5. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 9 307
  6. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 7 900
  7. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 7 890
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 203
  9. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 6 835
  10. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 6 678

Hlavné správy zo Sme.sk

Ako o Gorile klamala Anna Bubeníková

Nominantka SDKÚ pôsobila vo Fonde národného majetku devätnásť rokov.

Anna Bubeníková.
Komentár Petra Schutza

Prezidentka je optimistkou bez dôvodu

Niežeby sa dôvera ku krokom polície i prokuratúry dala rovno vylúčiť.

Peter Schutz

Gorila vyhnala do ulíc zástupy ľudí, pochodovali Za spravodlivé Slovensko

Organizátori vyzvali na odchod Trnku, Jankovskú, Fica aj Kováčika.

Pochod iniciatívy Za slušné Slovensko podporili tisíce ľudí
Dnes píše Jaroslav Rumpli

Asi najsmutnejšie je mlčanie Ivana Mikloša

Kolopič sa neprizná, ani keby ho lámali na kolese.

Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš.